Sült tarja sárgarépás sajtgolyókkal
A klasszikus húsvéti alapanyagokat kreatív módon is a menübe csempészhetjük. A sült tarja és a csemegeuborkás mártogatós egész évben megállja a helyét, viszont az utóbbiba tettem egy kis tormát, a sajtgolyókhoz pedig reszeltem sárgarépát.
Hozzávalók
4 személyre- A sajtgolyókhoz:
- 30 dkg trappista sajt
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg sárgarépa (megtisztítva, lereszelve)
- 3-4 evőkanál liszt
- só
- kevés zsemlemorzsa
- 4 dl olaj a sütéshez
- A mártogatóshoz és a tálaláshoz:
- 35 dkg tejföl
- 5 dkg majonéz
- 3-4 teáskanál csípős reszelt torma
- 8 dkg kis csemegeuborka
- só
- 15 dkg salátakeverék
- kevés olívaolaj vagy citromlé
- A húshoz:
- 4 szelet tarja (lehet csontos vagy csont nélküli is)
- só, őrölt fekete bors
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés
A sajtgolyókhoz a sajtot lereszeljük, hozzádolgozzuk a tojássárgájákat, a lereszelt, kinyomkodott répát, kevés lisztet és sót. A masszából golyókat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük.
A mártogatóshoz a tejfölt kikeverjük a majonézzel, a tormával, a lecsepegtetett, kis kockákra vágott csemegeuborkával és egy kevés sóval. A salátakeveréket összeforgatjuk kevés olívaolajjal vagy citromlével.
A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon hirtelen átsütjük. Felszeletelés előtt kicsit pihentetjük, majd a sajtgolyókkal, a mártogatóssal és a salátakeverékkel tálaljuk.