Sült paprikás hummusz
A sült paprika úgy ahogy van, nyári étel, és kész! Grillezni a legjobb, mert jó füstös lesz, és csak le kell húzni a bőrét ahhoz, hogy az édes, finom, füstölt húst élvezni tudjuk. És persze nem csak magában finom, hanem levesnek elkészítve, vagy finom mártásnak, vagy például ebbe hummuszba belekeverve, amihez aztán zöldségeket, és pita csipszet is kínálhatsz.
Hozzávalók
- 2 kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
- 4 ek citromlé
- 4 ek tahini
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1/2 tk őrölt római kömény
- 25 dkg főtt csicseriborsó (megfelel 1 leszűrt konzervnyinek)
- só, bors
- csipet cayenne bors (elhagyható)
Elkészítés
A sült paprikához melegítsd elő a sütő grillfokozatát, vagy izzítsd be a grillt. A paprikákat vágd félbe és vágd ki a magházát és a szárát, majd – ha sütőben készíted – a vágott felével lefelé rendezd tepsire, vagy – ha grillen – a vágott felével felfelé dobd a grillrácsra. Süsd addig, míg alaposan meg nem pörkölődik, 5-10 percig. Tedd egy tálba, amit lefedsz műanyag fóliával, vagy egy zárható zacskóba, és hagyd 10-15 percig gőzölődni. Ekkor húzd le a bőrét, egyet tegyél félre díszítésnek, a többit pedig használd fel a hummuszhoz.
A citromlevet és a tahinit tedd egy késes aprítóba és “verd fel”. Könnyebb, és habosabb lesz a hummusz, ha ezt a első lépést megteszed: 1 percig habosítsd, majd kapard le a tál oldalát, és mehet még ½ percig. Ezután add hozzá a fokhagymát, olajat és római köményt, és ezzel is keverd 1 percig, közben kapard le a tálat.
Add hozzá a csicseriborsó felét, keverd el, majd add hozzá a maradék csicseriborsót és a sült paprikát, valamint egy kevés sót, és ezzel is keverd el. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd, borsozd, valamint higítsd 1-2 ek vízzel. Ha elérte a kívánt sűrűséget, és a fűszerezése is megfelelő, már csak a félretett paprikát kell felkockáznod. Vágd egész kis kockákra a paprikát, és kézzel keverd el a hummuszban, isteni lesz ráharapni!
Tálald zöldségekkel, és/vagy pita darabokkal.