Spárgás lepények gyorsan
Az idei első spárga mindig nagy szó. A medvehagymát lassan elhagyjuk, már csak elvétve találni itt-ott, a spárga viszont kezdi elárasztani a piacokat. Eleinte még borsos az ára, aztán egyszer csak elkezd csökkenni, míg már annyit lehet belőle venni, amennyit nem szégyellünk. De még így se bírom megállni, hogy ne vegyek a drágábból rögtön az elején, mert élek-halok a spárgáért, talán nincs is zöldség, amit ennél jobban szeretnék. Zöld spárgából ritkán készítek levest, élvezem azt a zöld ízt és a még épp roppanós állagot, amit minimális hőkezeléssel el lehet érni – például grillezni, ami a kedvenc elkészítési módom. Bár egyébként tőlem nagyon szokatlanul spárgából még a párolt verziót is szívesen fogyasztom, de azért maradjunk inkább a grillnél. Így elkészítve ugyanis pl. ebben az ételben is egyszerűen, gyorsan a spárga igazi ízét hozzuk elő, amit a többi hozzávaló sem tompít, sőt tulajdonképpen az egész étel a spárgát helyezi előtérbe, minden más csak kiegészítés.
A laposkenyér lehet pita, vagy tortillalap is, bár az nem tartja meg a nehezebb spárgákat, ezért abban feltekerve érdemes gondolkodni, de lehet ez a lepénykenyér is itt, ni. A lényeg úgyis a spárga.
Hozzávalók
- ½ kg zöld spárga
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk balzsamecet
- 1 tk só
- őrölt bors
- 1 tk csili pehely (elhagyható)
- 4 lepénykenyér
- 2 mozzarella
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt grill fokozatra. A spárgát alaposan mosd meg, majd törd le a végeit és vágd egyenesre. Minden letört, vagy levágott darabot tegyél félre, jól lehet belőle spárga alaplevet készíteni spárgaleveshez, rizottóhoz. A spárgákat rendezd egy sütőedénybe, és locsold meg 1 evőkanál olajjal, a balzsamecettel, sózd, borsozd, és szórd meg a csilipehely felével. Forgasd össze, és mehet sütőbe kb. 15 percre, ezalatt egyszer forgasd át. Akkor jó, ha helyenként kissé megpirult, és még roppanós a belseje.
Amíg sül, a maradék olajjal kend meg a lepény kerek tetejét, és serpenyőben, vagy a sütőben, míg a spárgák grilleződnek, melegítsd át őket. Ha a spárga is és a lepénykenyér is elkészült, akkor egyenlően oszd el a spárgát a 4 lepénykenyér között, halmozd a tetejükre, majd tépkedj rá mozzarellát, végül szórd meg a maradék csilipehellyel. Extra ízért a spárga sütéskor képződött szószával is meglocsolgathatod.