Sós karamelles és whiskeys trüffel a whiskey nap alkalmából
Nem vagyok valami nagylegény az édességkészítés mezején, de amikor törtem a fejem, hogy milyen whiskeys recepttel álljak elő, elég hamar elnyerte a bizalmamat ez a trüffel. Talán a sós karamell piszkálta a fantáziámat? Lehet.
A whiskey magában is jól tud esni, de remek összetevője lehet édes és sós ételeknek. Jelen esetben édes és sós is.
Hozzávalók
- 100 g cukor
- 30 ml víz
- 2,5 dkg vaj
- 10 g só
- 30 dkg étcsokoládé (min. 65%-os)
- 20 dkg főzőtejszín
- 2 cl whisky
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
1. Egy hőálló tálban, vízfürdő fölött megolvasztottam az összetört csokoládét és 120 gramm tejszínt. Simára kevertem, és 20-30 percre félretettem hűlni.
2. Eközben a karamellszószt készítettem el: A cukrot 30 ml víz hozzáadásával közepes lángon melegítettem. Amikor teljesen elolvadt, nagyobbra vettem a lángot, és rázogatva borostyánszínűre barnítottam, majd hozzá adtam a vajat, 8 dkg tejszínt és a sót. Simára kevertem, majd hozzáadtam az olvasztott csokoládéhoz a whiskeyvel együtt.
3. Az így elkészült homogén masszát egy lapos tálba terítettem, a tetejét befedtem műanyag fóliával és a hűtőbe raktam 3 órányit dermedni. Karalábévájóval kis gömböket formáztam belőle, persze nem egy mozdulattal, hanem a tökéletlen gömböket kézzel elegyengettem, majd kakaóba forgattam.
Ilyet máskor is fogok csinálni.