Sonkás sajttekercs
Ugyanolyan finom, mint amilyen nehéz étel, ha valaki nem bír magával, könnyen járhat úgy, mint az a kedves ismerősöm, aki az ajánlott adag többszörösének elfogyasztása után a karácsony előtti ablakmosást kénytelen volt másra bízni. A sajttekerccsel elégedett volt, az ablakmosás eredményével nem annyira.
Hozzávalók
- 40 dkg edami vagy gouda sajt
- 10 dkg kockasajt
- 10 dkg vaj
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 20 dkg sonka, vékony szeletekben
Elkészítés
1. A sajtot egy lábosba helyezem hideg vízben, és a tűzhelyen a lehető legtakarékosabb lángon elkezdem melegíteni.
2. Az apróra vágott lilahagymát, a vajat és kockasajtot összekeverem.
3. Időnként ellenőrzöm a sajtot, hogy mennyire puhult meg, és ha már plasztikus halmazállapotú, akkor kiemelem a vízből és a nyújtódeszkára helyezem.
4. Egy sodrófa segítségével nagyjából 2-3 mm vastagságúra nyújtom. Egyenletesen megkenem a lilahagymás-vajas krémmel, és ráfektetem a sonkaszeleteket.
5. Ezután szépen (már ami tőlem telik) feltekerem, és szorosan alufóliába csavarom, majd hagyom kihűlni.
6. Fél centis szeletekre vágva tálalom.