Sonkás-sajtos háromszögek
Vagy nevezhetjük hajtoványnak is, legalábbis nekem ez a név rémlik gyerekkoromból. Lényeg a lényeg, hívhatjuk bárhogy, az isteni, sós kelt falatka az a műfaj, ami sosem megy ki a divatból. Reggelire, uzsonnára, sörözés-borozás mellé vagy csak úgy… Bármikor jöhet!
Hozzávalók
14 darabhoz- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 2,5 dl langyos tej
- 0,5 dl semleges ízű olaj
- A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés só
- 20 dkg sonka
- 20+5 dkg trappista sajt
- 1 kis tojás a kenéshez
- A mártogatóshoz:
- 30 dkg tejszínes krémsajt
- 4 evőkanál mustár
- 4 evőkanál majonéz
- 2 szál újhagyma
- kevés só
- 3-4 evőkanál tejföl
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót, az elhabart tojást, a tejet és az olajat. Gyúrni kezdjük, amennyiben túl kemény a tészta, még egy egészen kevés tejet adhatunk hozzá. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 2 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét.
A sonkát vékonyan felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük. Megszórjuk a tésztát a sonkacsíkokkal és 20 dkg-nyi reszelt sajttal. A hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, majd a tekercset háromszögekre vágjuk.
A háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 20 percet kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az ismét megkelt péksütemények tetejét megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk a félretett sajttal. Sütőbe toljuk, és kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
Ezek a péksütik önmagukban is nagyon finomak, de egy mártogatós még ellenállhatatlanabbá teszi őket. Ehhez a krémsajtot kikeverjük a mustárral, a majonézzel, a felaprított újhagymával és egy kevés sóval. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől mártogatós sűrűségű lesz. A háromszögek mellé tálaljuk.