Savanyú káposztás csiga
Egy csomag leveles tészta mindig jó, ha van otthon. Hajthatod, csíkozhatod, tekerheted, töltheted, lehet édes vagy sós, ahogy szeretnéd. Ez most egy igazán télies csiga, amit a langallók és más vásári ételek ihlettek.
Hozzávalók
1 tepsihez- 15 dkg húsos szalonna
- 25 dkg savanyú káposzta
- őrölt fekete bors
- 5 dkg tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 csomag konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg)
- 1 kis tojás a kenéshez
Elkészítés
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, lassú tűzön zsírjára sütjük. Közben a káposztát apróra vágjuk (előtte ízlés szerint átöblíthetjük), majd a szalonnához adjuk, megborsozzuk, és pár perc alatt összepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk.
A tejfölt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval.
A leveles tésztát kitekerjük (felhasználás előtt 10-15 percet pihentetjük szobahőmérsékleten), vékonyan megkenjük a tejföllel. Eloszlatjuk rajta a szalonnás káposztát, majd feltekerjük. (Ha apróbb falatokat szeretnénk, akkor a tészta egyik hosszabb, ha nagyobb csigákat, akkor pedig a tészta egyik rövidebbik végétől indítva.) Éles késsel felszeleteljük kb. 2-2,5 cm széles darabokra, és az oldalukra fordítva egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a csigákat.
A csigák oldalait és tetejüket lekenjük a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 percet sütjük.
A savanyú káposztát nem lehet megunni! Próbáld ki ezt a receptet is: