Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spenótos rakott tészta

Akár némi maradék sült húst, főtt tojást vagy zöldséget is felhasználhatunk ebbe a fogásba.
2022. January 13.

Rakott ételeket készíteni hálás dolog: összeállítjuk, aztán már mehet a sütőbe. Arról nem beszélve, hogy rengeteg különböző maradék is felhasználható hozzájuk, azt pedig már biztosan tudjátok rólam, hogy semmi még fogyaszthatót nem szeretek kidobni. 

Bármilyen rövidebb fajtájú tészta jó lesz hozzá, én most színes masnitésztát választottam a januári szürkeség ellen, de persze a „sima” masni (farfalle), fusilli vagy penne is tökéletes lesz. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 35 dkg színes masnitészta

  • 6 tojás
  • 1 evőkanál olívaolaj + a sütőtálhoz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz (45 dkg) fagyasztott, aprított spenót (püré is jó hozzá)
  • 2 dl főzőtejszín (10 vagy 20%-os is lehet)
  • őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 30 dkg tejföl
  • 25 dkg maradék sült hús (pl. karaj)
  • 15 dkg füstölt sajt

Elkészítés

 

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tojásokból 3-at keményre főzünk. 

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rászórjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a spenótot, hagyjuk kiolvadni. Ezután felöntjük a tejszínnel, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Összeforraljuk, sűrűre, krémesre főzzük. 

A maradék 3 tojást szétválasztjuk, a tojássárgájákat a spenóthoz keverjük (ne legyen már forró a szósz, mert megfő benne a tojás), a tojásfehérjéket habbá verjük. 

A spenótszószt összekeverjük a már nem forró tésztával, majd az egészbe beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. 

Egy nagyobb, magas falú sütőtálat vékonyan kiolajozunk, és belesimítjuk a tészta felét. Megkenjük a tejföl felével, kirakjuk a 3 darab megpucolt, felkarikázott keménytojással, finoman megsózzuk, majd megszórjuk a vékony csíkokra vagy kockákra vágott sült hússal. Rásimítjuk a többi tésztát. 

A tetejét megkenjük a többi tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük, ha szükséges, közben letakarjuk alufóliával. 

 

Ezt a spenótos receptet is ajánljuk: 

Olajbogyós-spenótos tojásfelfújt

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukormentes meggyes-tejbegrízes pohárkrém

Cukormentes meggyes-tejbegrízes pohárkrém

Karácsonyi sütik után, farsangi fánkok előtt igazán jól fog esni egy könnyű desszert!
Sütőben sült krumplis tészta

Sütőben sült krumplis tészta

Olcsó, klasszikus – de egy kicsit azért csavarunk rajta!
Rablóhús kolbásszal, paprikával

Rablóhús kolbásszal, paprikával

Ha mész idén adventi vásárba, azért, ha nem, akkor pedig azért készítsd el!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!