Sajtból van a Hold! Szarvacska tésztás Mac&Cheese golyók
Azt hiszem, a sajtok népszerűsége vitathatatlan, így nem csoda, ha az Egyesült Államokban saját napja is van június 4-én. Sokat gondolkoztam, milyen sajtos ételt készítsek a sajtnap tiszteletére, végül úgy döntöttem, ha már USA, idézzük meg az amerikaiak egyik kedvenc fogását, a Mac&Cheese-t. Sőt, csavarjunk rajta egyet rögtön, ezúttal kis rántott golyók formájában köszön vissza ez az autentikus fogás. Nevében a „mac” makarónit jelent, és a tengerentúlon elbow macaroni fajtájú tésztából készítik. Mivel nálunk nehezen beszerezhető, azt javaslom, hogy nyugodtan helyettesítsétek a rá nagyon hasonlító szarvacskával, én is ebből készítettem a képen szereplő golyókat.
Hozzávalók
16 darabhoz- 25 dkg szarvacska tészta
- só
- 15 dkg tetszőleges sajt (vörös vagy fehér cheddar, gouda, maasdamer stb.)
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tej
- őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió
- 3+2 tojás
- zsemlemorzsa
- liszt
- 4 dl olaj a sütéshez
- A mártogatóshoz:
- 25 dkg tejszínes krémsajt
- tejföl
- só, bazsalikomlevelek
Elkészítés
A szarvacska tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Ezúttal nem szükséges al dentére hagyni, nyugodtan puhára főzhetjük. Miután elkészült, leszűrjük és félretesszük.
A sajtot lereszeljük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belereszeljük a megpucolt fokhagymagerezdeket, rászórjuk a sajtot és felöntjük a tejjel. Lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen elolvad. Közben sóval, borssal és jó sok szerecsendióval fűszerezzük. Végül alaposan hozzáforgatjuk a tésztát, és félretesszük hűlni.
A teljesen kihűlt sajtos tésztát letakarva hűtőbe tesszük minimum 3 órára vagy akár egy éjszakára. Fontos, hogy a keverék jól összeálljon, egyáltalán nem gond, ha a tésztadarabok összetapadnak, elvesztik formájukat.
A hűtőből kivett sajtos tésztát kikeverjük 3 elhabart tojással és annyi zsemlemorzsával, hogy összeálljon. (Ha mégsem áll össze, további 1 tojás és némi plusz zsemlemorzsa hozzáadásával tökéletesíthetjük az állagát.) Nedves kézzel 16 golyót formázunk belőle, ezeket fél órára ismét hűtőbe tesszük.
A golyókat hagyományos módon először lisztbe, ezt követően felvert, sózott tojásba, végül pedig zsemlemorzsába forgatva panírozzuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A tejszínes krémsajtot kikeverjük annyi tejföllel, hogy krémes, mártogatható állagot kapjunk. Kevés sóval fűszerezzük, és aprított bazsalikomot keverünk bele. A sajtgolyók mellé tálaljuk.