Ropogós bacon – húsmentesen
Íme a megváltás azoknak, akik odavannak a füstös-édes ízű, roppanós-húsos “szalonnáért”, ám egészségügyi vagy etikai okoknál fogva lemondtak az állati alapanyagokról. Szakácskönyvem, a Kristóf konyhája már elregélt egy vegán bacon receptet, ám akkor kókuszcsipszből, más néven kókussziromból készítettem.
Az összetevők listája kevéssé változott, ám “bacon” lelke valami egészen őrjítő furcsaság lett: ezúttal az ázsiai konyha kedvencével, a rizsből készült, hártya vékonyságú tavaszi tekercs alappal ügyeskedtem. Míg a kókusz bacon szinte rágós és szaftos, a rizspapír bacon olyan ropogós, hogy még magában is elrágcsálja az ember fia, de persze csicseriborsó omletthez, vagy akár hamis – tofu vagy kesudió sajttal készült – túrós csuszához is isteni opció.
Hozzávalók
nagyjából 30 szelet bacon-höz- 10 db rizspapír (ázsiai boltokban kapható, általában tavaszi vagy vietnámi nyári tekercs készítésére használják)
- 1 evőkanál juhar vagy agave szirup
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál inaktív élesztő por, másnéven sörélesztő pehely
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 3 gerezd (préselt vagy reszelt) fokhagyma
- ízlés szerint só és feketebors (nekem mindkettőből elkél egy negyed teáskanál)
Elkészítés
1. A sütőt 190 fokra melegítem elő, és előkészítek egy jókora tepsit, sütőpapírral bélelve, majd nekilátok a nagy mutatványnak.
2. A rizspapírt amolyan bacon-méretű csíkokra vagdosom, és kettesével egymásra fektetem őket. Ennek legjobb módja, ha éles ollót használok, és kettesével vágom szét őket, másként szilánkokra törik.
3. Minden összetevőt – természetesen a rizspapír kivételével – egy keverőtálba öntök, és voilá, készen is van a bacon-pác
4. Egy másik keverőtálba langyos vízet engedek, majd megragadok egy dupla rizspapír-csíkot, és a vízbe mártogatom, egészen addig, míg össze nem tapadnak. Egy nagy vágódeszkára, vagy a konyhapultra helyezett sütőpapírra pakolom, és jöhet a következő dupla csík – így teszek minddel, míg el nem fogy a rizspapírom.
5. Konyhai kenőecsetet (vagy akár egy tiszta festő ecsetet) ragadok, majd minden dupla rizspapír csíkot alaposan megkenek a marináddal, majd egyenként a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket a pácos oldalukkal lefelé, és a felső oldalakat is alaposan megkenceficéze.
6. Valahol 6 és 9 perc közt van a sülési idő, ki hogyan szereti – én a nyolcperces baconre esküszöm, szeretem, ha kicsit itt-ott megkapja a katlan, és fel-fel púposodnak a sötétbarna buborékok a felületén. Ugyanakkor nagyon könnyen megégnek, így fél szemmel mindig rájuk sandítok, és ha nagyon feketélleni kezdenek, azonnal kikapom a tepsit a sütőből.
7. Szerintem semmi értelme (és kevés az esélye) nem maradéktalanul felfalni, de ha mégis megmaradna, két napig még friss egy légzáró tároló edényben, szobahőmérsékleten, míg a hűtőben egy hétig is eláll, igaz, kicsit veszít csodás ropogósságából, ám az íz élmény így is megmarad.