Poké bowl
Mostanában kezd csak ismertebb lenni kis hazánkban is Hawaii nemzeti étele, amely nevét egy vágástechnika után kapta, fő alapanyagai pedig eredetileg a frissen vágott zöldségek és halak. Otthon készítve természetesen más összetevőket is használhatunk, a lényeg, hogy legyen minél színesebb és izgalmasabb.
Hozzávalók
2 adaghoz- 1 fej lila hagyma
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál cukor
- 15 dkg basmati rizs
- 20 dkg sushi lazac
- 1 dl szójaszósz
- 20 dkg füstölt tofu
- 10 dkg fagyasztott edamame bab
- 10 dkg koktélparadicsom
- 1 db avokádó
- 1 szál újhagyma
- 5 dkg sushi gyömbér
- 1 evőkanál fekete szezámmag
- majonéz
Elkészítés
A pácolt lila hagymához egy befőttesüvegbe öntünk 2 dl meleg vizet az almaecettel és a cukorral, majd beleáztatjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát. A legjobb eredmény érdekében érdemes már egy nappal korábban elkészíteni.
A basmati rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben puhára főzzük.
A lazacfiléről levágjuk a bőrt és a zsírosabb részeket, majd felkockázzuk, és a szójaszószba áztatjuk. A tofut lecsepegtetjük és felkockázzuk. Az edamame babot serpenyőben, egy ujjnyi vízben néhány perc alatt megpároljuk. A koktélparadicsomot félbevágjuk, az avokádót felszeleteljük, az újhagymát karikákra vágjuk.
Az összes hozzávaló felhasználásával összeállítjuk ízlés szerint a poké bowlt, végül megszórjuk szezámmaggal, és az egészet meglocsoljuk szójaszósszal. Ízlés szerint majonézt is csorgathatunk a tetejére.