Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Poharas epres-mákos guba

Hangold szezonálisra a mákos gubát!
2021. június 7.

A szezonális gyümölcsök mindig szuper lehetőséget adnak arra, hogy izgalmasabbá tegyük a hagyományos ízvilágú desszertjeinket. Ebben a receptben az eper teszi még finomabbá a mákimádók kedvenc édességét. 

Hozzávalók

4 adaghoz
  • Mákos guba:
  • 2 dl (növényi) tej
  • őrölt bourbon vanília
  • 65 g eritrit
  • 70 g mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db teljes kiőrlésű kifli
  • Krém:
  • 4 dl (növényi) tej
  • 2 db tojássárgája
  • 40 g eritrit
  • őrölt bourbon vanília
  • 40 g zabpehelyliszt
  • 10 g tápióka keményítő
  • 4-6 szem friss eper

Elkészítés

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 

2 dl tejet felforralunk leheletnyi őrölt vaníliával, és felolvasztunk benne 25 g eritritet. A mákot összekeverjük a maradék eritrittel és egy citrom reszelt héjával. 

A kifliket felkarikázzuk, majd egy vajjal megkent magas falú tepsibe sorakoztatjuk a felét. Erre öntjük a felforralt tej felét, majd megszórjuk mákkal. Ezeket lépéseket megismételjük a maradék hozzávalókkal, majd az előmelegített sütőbe tesszük a tepsit 15 percre.

Eközben elkészítjük a vaníliás krémet. A tejet feltesszük forrni. A tojássárgájákat összekeverjük az eritrittel és ízlés szerint vanília őrleménnyel, majd beleszitáljuk a zabpehelylisztet és a keményítőt. Az egészet a forró tejhez öntjük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű puding állagúra főzzük.

Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. Végül összeállítjuk a pohárdesszertet. Négy darab üvegpohár aljában szétosztjuk a vaníliás gubát, rátesszük az eperszeleteket, majd rácsorgatjuk a vaníliapudingot. 

Fogyasztás előtt egy óráig a hűtőben pihentetjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paradicsomos-csicseris bulgur

Paradicsomos-csicseris bulgur

Gyors, tápláló és egészséges egytálétel.
Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

Próbáltad már sósan a galette-et?
Sütés nélküli chiatorta

Sütés nélküli chiatorta

A chiamag vagy azték zsálya akár a tortád egyik fő alkotóeleme is lehet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.