Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos galette

Próbáltad már sósan a galette-et?
2021. május 31.

A franciák galette néven ismert pitéje bizony nem csak édesen készíthető el különböző idénygyümölcsökkel vagy lekvárral. Sós verzióban is megér egy próbát, hiszen amilyen könnyen elkészíthető, annyira látványos – és persze finom – lesz a végeredmény. 

Hozzávalók

30 cm átmérőjű tésztához, 4 adaghoz
  • Tészta:
  • 20 dkg durumliszt
  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál krémes natúr joghurt
  • himalája só
  • Töltelék:
  • 25 dkg ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • himalája só
  • őrölt fekete bors
  • 3 dkg parmezán
  • 2 szál friss petrezselyem
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 20 dkg színes koktélparadicsom
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál szezámmag

Elkészítés

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben legalább egy órát pihentetjük. (De akár előző nap is elkészíthetjük.)

Pihentetés után lisztezett felületen 30 cm átmérőjű, kör alakú lappá nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A ricottát összekeverjük az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal, reszelt parmezánnal és a felaprított friss fűszernövényekkel. Egy 3-4 cm-es perem kihagyásával megkenjük a krémmel a tésztalapot. Erre sorakoztatjuk a felkarikázott koktélparadicsomokat, amiket szintén megsózunk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és bazsalikomlevelekkel díszítjük. 

A tészta peremét ráhajtjuk a paradicsomos töltelékre, majd megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehércsokis-epres csiga

Fehércsokis-epres csiga

Édes finomság cukormentesen készítve.
Málnás édesburgonya-brownie

Málnás édesburgonya-brownie

Mi lesz nálatok a hétvégi süti?
Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Padlizsánreceptekből sosem elég!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.