Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Cukkinis-ricottás tarte

Omlós, sós pite könnyű töltelékkel.
2021. augusztus 23.

A franciák omlós linzertésztája bizony sós változatban is megállja a helyét, sőt! Egy friss salátával kiegészítve főételként is bátran fogyaszthatjuk. 

Hozzávalók

22 cm-es formához
  • Tésztához:
  • 10 dkg durum fehérliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • ½ kk himalája só
  • 1 db tojás
  • Töltelékhez:
  • 25 dkg ricotta
  • 2 db tojás
  • himalája só
  • őrölt fekete bors
  • 1 ek provence-i fűszerkeverék
  • ½ ek fokhagymapor
  • 1 db közepes cukkini

Elkészítés

 

A tészta száraz hozzávalóit a vajjal összemorzsoljuk, majd a tojással tészta állagúra gyúrjuk. 30 percig a hűtőben pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A pihentetett tésztát kézzel átgyúrjuk, majd nyújtódeszkán vékony, kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és egy szilikon tortaformába egyengetjük kb. 3-4 cm magas peremet képezve. A közepét villával megszurkáljuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. 

Eközben a töltelékhez összekeverjük a ricottát az egész tojásokkal, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, valamint beleszórjuk a fűszereket és a fokhagymaport. A cukkinit alaposan megmossuk, két végét eltávolítjuk, és hosszában vékony szeletekre vágjuk. 

Az elősütött tésztára kanalazzuk a tölteléket, majd az egészet „lefedjük” rács mintában a cukkini lapokkal. Visszatoljuk a formát a sütőbe, és további 15 percig sütjük. 

Langyosan, felszeletelve tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Teriyaki lazacos sushi tál

Teriyaki lazacos sushi tál

Sushi ízvilág – algalap nélkül.
Fahéjmorzsás-ribizlis muffin

Fahéjmorzsás-ribizlis muffin

Induljon sütivel a hétfő!
Mentás sárgabarack-krémleves

Mentás sárgabarack-krémleves

Hűsöljünk levessel!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.