Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütés nélküli chiatorta

A chiamag vagy azték zsálya akár a tortád egyik fő alkotóeleme is lehet!
2021. május 27.

Ugyan nem megszokott torta alapanyag a szuperélelmiszernek számító chiamag, azonban zselésítő tulajdonságának köszönhetően erre a célra is nagyon jól felhasználható. 

Hozzávalók

egy 22 cm-es tortaformához
  • Tészta:
  • 8 dkg királydatolya
  • 5 dkg natúr mandula
  • 10 dkg nagy szemű zabpehely
  • Töltelék:
  • 40 dkg görög joghurt
  • 5 dkg chiamag
  • 2 evőkanál vaníliaaroma
  • 5 dkg porrá őrölt eritrit
  • 10 g agar-agar
  • 2 dl (növényi) tej

Elkészítés

 

Az alaphoz félórára meleg vízbe áztatjuk a datolyát és a mandulát, majd 1 dl áztatóvízzel aprítógépben folyékonyra turmixoljuk. 

Egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zabpelyhet. Közben folyamatosan kevergetjük, mert hamar megéghet. Beleszórjuk a datolyás-mandulás masszába, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk a szélén kb. 2cm-es peremet képezve. 

A chiamagot alaposan elkeverjük a görög joghurtban. Vaníliaaromával ízesítjük, porrá őrölt eritrittel édesítjük, majd pár percig állni hagyjuk, hogy a magok felduzzadjanak. 

Eközben feloldjuk az agar-agart a tejben, majd felforraljuk, és 2 percig főzzük. Hozzáöntjük a chiás joghurthoz, alaposan elkeverjük, majd a zabpelyhes alapra öntjük. Lefedjük alufóliával, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap óvatosan eltávolítjuk a tortaforma oldalát, majd friss gyümölcsökkel díszítjük a süteményt. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehércsokis-epres csiga

Fehércsokis-epres csiga

Édes finomság cukormentesen készítve.
Málnás édesburgonya-brownie

Málnás édesburgonya-brownie

Mi lesz nálatok a hétvégi süti?
Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Padlizsánreceptekből sosem elég!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.