Pofonegyszerű, de annál finomabb és mutatósabb húsvéti vendégváró
Mivel sonka mellé képzeltem el, ezúttal vegetáriánus verzióban készítettem, de a vékonyra szeletelt sonkát, tarját akár a buciba is rétegezhetitek a tojáskrémmel váltakozva.
Hozzávalók
- 6 tojás
- 30 ml tejföl
- 30 ml mustár
- 30 ml majonéz
- só, őrölt fekete bors
- 5 medvehagymalevél
- 1 kis csokor petrezselyemzöld + pár levél a díszítéshez
- 3 szál újhagyma
- 1 piros kaliforniai vagy kápia paprika
- fél doboz kukorica (konzerv)
- 1 db fél kg-os rozsos buci
- friss bébispenótlevelek
- 1 csokor retek
- 1 zacskó mini mozzarella
- 5 dkg feta sajt
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük, majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljenek.
A megpucolt tojásokat késes aprítóba tesszük a tejföllel, a mustárral, a majonézzel, a sóval, a borssal, a megmosott, felaprított medvehagymával és a leszárazott, finomra vágott petrezselyemmel. Az egészet krémesre törjük.
Az újhagymát megtisztítjuk, fehér részét karikára vágjuk. A paprikát szintén felkockázzuk. Hozzáforgatjuk a krémhez a lecsepegtetett kukoricával együtt.
A buci kalapját levágjuk, belsejét óvatosan kivájjuk. A kivájt kenyérbelet morzsásra törjük, és annyit hozzákeverünk belőle a tojásos masszához, hogy sűrű krémet kapjunk. (A maradék kenyeret sem kell kidobnunk, eltehetjük prézlinek.)
A buci alját kibéleljük néhány megmosott spenótlevéllel. Erre halmozzuk a krémet a megmosott, felkarikázott retekkel váltakozva. Végül visszatesszük a buci kalapját (belső oldalát forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé meg is piríthatjuk), és 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt a tetejére halmozzuk a mozzarellát és a morzsolt fetát, pár petrezselyemlevéllel díszíthetjük.