Paradicsomos galette
A franciák galette néven ismert pitéje bizony nem csak édesen készíthető el különböző idénygyümölcsökkel vagy lekvárral. Sós verzióban is megér egy próbát, hiszen amilyen könnyen elkészíthető, annyira látványos – és persze finom – lesz a végeredmény.
Hozzávalók
30 cm átmérőjű tésztához, 4 adaghoz- Tészta:
- 20 dkg durumliszt
- 8 dkg vaj
- 3 evőkanál krémes natúr joghurt
- himalája só
- Töltelék:
- 25 dkg ricotta
- 2 gerezd fokhagyma
- himalája só
- őrölt fekete bors
- 3 dkg parmezán
- 2 szál friss petrezselyem
- 1 marék friss bazsalikom
- 20 dkg színes koktélparadicsom
- 1 db tojássárgája
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben legalább egy órát pihentetjük. (De akár előző nap is elkészíthetjük.)
Pihentetés után lisztezett felületen 30 cm átmérőjű, kör alakú lappá nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A ricottát összekeverjük az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal, reszelt parmezánnal és a felaprított friss fűszernövényekkel. Egy 3-4 cm-es perem kihagyásával megkenjük a krémmel a tésztalapot. Erre sorakoztatjuk a felkarikázott koktélparadicsomokat, amiket szintén megsózunk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és bazsalikomlevelekkel díszítjük.
A tészta peremét ráhajtjuk a paradicsomos töltelékre, majd megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.