Padlizsános kebab
Hozzávalók
4 adag- 50 dkg darált marhahús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
- só
- bors
- 2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg) (inkább vékony legyen, ne duci)
- olívaolaj
- Tálaláshoz:
- grillezett hegyes paprika,
- paradicsom,
- hagyma
- Pita, vagy dürüm (török vékony lepény)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190C fokra, és elkészítjük a darált húsos pogácsákat.
Összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a római köménnyel és a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk.
Kb. 4cm vastag pogácsákat formázunk, úgy, hogy az átmérőjük megegyezzen a padlizsánéval.
Majd előkészítjük a padlizsánt: hosszában meghámozzuk, úgy, hogy minden második csíkot rajta hagyunk, ezt a műveletet “U” formájú zöldséghámozóval a legkönnyebb kivitelezni.
Kb. 5 cm vastag karikákra szeleteljük őket és sózzuk.
Egy közepes tepsit, amelyben kényelmesen elfér hosszában a padlizsán, kibélelünk alufóliával, vagy sütőpapírral. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
Összeállítjuk a padlizsános kebabokat, amit úgy a legegyszerűbb, ha nyársra húzzuk (ha hurkapálcát, vagy bambusznyársat használunk, akkor tanácsos előtte hideg vízbe egy órára beáztatni, hogy ne égjen meg a forró sütőben). Felváltva padlizsánkarikát és húspogácsát húzunk a nyársra, jó szorosan, hogy teljesen összetapadjanak.
Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak szorosan, felváltva egymás után tesszük a padlizsánt és a húst.
Tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd kb. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul.