Mennyei gyümölcsös pite krémes töltelékkel, a tetején pedig ropogós morzsás réteggel
Erre a pitére igazán nem lehet mondani, hogy kevés benne a töltelék. Roskadásig van rakva minden jóval: finom túrókrém és édes őszibarack váltakozik benne. Belül krémes és puha, a tetején pedig ropog a zabos morzsa.
Hozzávalók
Hozzávalók (egy 25 cm átmérőjű, kivehető aljú formához):- A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg zabpehely
- A töltelékhez:
- 40 dkg félzsíros túró
- 4 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál édes morzsa
- 60 dkg őszibarack
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2-3 evőkanál zabpehely
Elkészítés
1. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat, a sót és a zabpelyhet. Összegyúrjuk, kettéosztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. Megszurkáljuk villával. A felesleget levágjuk, a tészta másik részéhez gyúrjuk, ezt mélyhűtőbe tesszük 10-15 percre.
2. A pitetésztára sütőpapírt teszünk, erre sütőbabot szórunk, majd a tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet vakon sütjük.
3. Közben a töltelékhez a túrót áttörjük, kikeverjük a tojásokkal, a tejföllel és a kétféle cukorral. Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a babot és a papírt, majd megszórjuk édes morzsával, és rákanalazzuk a túrókrémet. Újabb 10 percre sütőbe tesszük, ezalatt a túrókrém széle kérget kap.
4. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, összekeverjük a keményítővel. Az elősütött túrókrémre tesszük (nem baj, ha belesüllyed), majd ráreszeljük a maradék, fagyasztott tésztát. Megszórjuk zabpehellyel, és további 30-35 perc alatt átsütjük. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, ezután szeleteljük fel.