Nyáresti partikaja a javából! Mázas-zöldfűszeres csirkeszárnyak krumplisalátával és brindzás mártogatóval
Hozzávalók
4 személyre- A szárnyakhoz:
- 12 db csirkeszárny
- 4 evőkanál méz
- 8 evőkanál csípős ketchup
- 1,5 evőkanál sötét szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 8-10 rozmaringlevél
- fél csokor petrezselyem
- őrölt fekete bors
- A salátához:
- 60 dkg burgonya
- 2 fej lila hagyma
- 8 dl víz
- 3 evőkanál 20%-os ecet
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- A mártogatóhoz:
- 4 dl natúr joghurt vagy görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg brindza
- őrölt fekete bors
- (ízlés szerint só)
- mentalevelek
Elkészítés
A főzést a saláta és a mártogató elkészítésével kezdjük, hogy az ízek jól összeérjenek. A burgonyát megmossuk, héjában, bő vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Mikor kihűlt, megpucoljuk, felkarikázzuk és egy nagy tálba szórjuk a megtisztított, félkarikára vágott lila hagymával együtt. A vizet kikeverjük az ecettel, cukorral és sóval. A krumplira öntjük, lefedjük, tálalásig hűtőbe tesszük.
A joghurtot kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, belemorzsoljuk a brindzát. Borssal és (a brindza sósságához mérten) sóval fűszerezzük, végül hozzáadjuk a felcsíkozott a mentát. Tálalásig hűtőbe tesszük.
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeiket éles késsel levágjuk (ezeket felhasználhatjuk pl. alaplé készítéséhez). Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a szárnyakat, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük.
Közben elkészítjük a mázat. A mézet kikeverjük a csípős ketchuppel, a szójaszósszal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a finomra aprított rozmaringgal és petrezselyemmel, valamint a borssal. A szójaszósz megadja a sósságát, ám ha kevésnek érezzük, mehet bele még egy kevés só is.
Az elősütött szárnyakat kivesszük a sütőből, ecset segítségével alaposan megkenjük a mázzal, majd visszatoljuk a sütőbe. Magasabb hőfokra kapcsolunk, és készre sütjük-pirítjuk a húst.
Burgonyasalátával és joghurtos mártogatóval tálaljuk.