Narancsos sültrépa-saláta
Dobjátok fel a húsvéti asztalt azzal, hogy különleges salátát kínáltok a sonka mellé. A narancs szuper párost alkot a répával, ez az ízkombináció pedig remekül kiegészíti a klasszikus húsvéti hidegtálakat. Nálunk évek óta bevált recept, sőt tapasztalatom szerint sütve még azok is megeszik a sárgarépát, akik nyersen nem igazán kedvelik.
Hozzávalók
4 személyre- 50 dkg sárgarépa
- 2 evőkanál juharszirup (helyettesíthető mézzel)
- 1 teáskanál balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
- 4 közepes méretű narancs
- 2 nagy marék rukkola
- 2 nagy marék madársaláta
- fél citrom kifacsart leve
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, majd 2-4 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőtálba tesszük, rálocsoljuk a juharszirupot, a balzsamecetet és az olívaolajat, majd kevés sóval és borssal ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
A narancsokat megmossuk, felkarikázzuk, körben levágjuk a héjukat és felcikkezzük. Összeforgatjuk a sült répákkal, a kétféle salátával és a citromlével.
A szezámmagot kissé megpirítjuk forró, zsiradékmentes serpenyőben (ez akár el is maradhat), és befejezésképpen ezzel szórjuk meg a salátát.