Muszaka
Hozzávalók
- 2 padlizsán
- olívaolaj
- só, bors
- A raguhoz:
- 75 dkg darált marhahús és bárányhús
- 1 db lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
- 2 ek paradicsompüré
- 1 tk barna cukor
- 1-2 dl vörösbor
- só, bors
- 1 babérlevél
- 1 rúd fahéj rúd
- 1 csipet őrölt római kömény
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- kevés szegfűbors
- olívaolaj
- A besamel mártáshoz:
- 900 ml tej
- 12 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- csipet szerecsendió
- 10 dkg parmezán sajt
- zsemlemorzsa
- só, fehérbors
Elkészítés
1. A padlizsánt hosszában csíkokra vágjuk, egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd megsózzuk. 220 fokon 20 percig sütjük őket.
2. A raguhoz egy felhevített serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott és megsózott lilahagymát és a fokhagymát. A darált húst hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk. Közben a paradicsomot félbevágjuk és lereszeljük, így a héja nem kerül bele, ezt pedig a darált húshoz adjuk a paradicsompürével és a hámozott paradicsommal együtt. Felöntjük a vörösborral, majd beletesszük a fahéjat, sózzuk és cukrozzuk. Ezután beletesszük a babérlevelet is. Fűszerezzük szegfűszeggel, római köménnyel és szegfűborssal és 50 percig főzzük.
3. A besamel mártáshoz egy felhevített serpenyőben megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet, majd felöntjük tejjel. Ha besűrűsödött borsozzuk, és friss szerecsendióval ízesítjük, végül hozzáadjuk a reszelt parmezánt és jól elkeverjük.
4. Egy tepsiben rétegezzük a padlizsánt, rá a húsos ragut, a besamel mártást és ezt ismételjük még egyszer. A tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, majd 185 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat!