Mediterrán pita „pizza”
Pita bizony nem csak a gyroshoz használható, és a legjobb benne, hogy otthon is könnyedén elkészíthetjük, akár teljes kiőrlésű liszttel is.
Hozzávalók
2 adaghoz- Pita:
- 90 g teljes kiőrlésű liszt
- 90 g durum fehér liszt
- 3 g instant élesztő
- 5 g só
- 120 ml langyos víz
- Feltétek:
- 1 db padlizsán
- 1 ek olívaolaj
- 2 db paradicsom
- 1 db kovászolni való uborka
- 1 szál újhagyma
- ½ ek Provence fűszerkeverék
- 150 g görög joghurt
- őrölt fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g feta sajt
Elkészítés
A liszteket összekeverjük az élesztővel és a sóval, majd a vízzel alaposan összegyúrjuk. Lefedve, meleg helyen egy óráig kelesztjük.
A padlizsánt felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, majd papírtörlőn hagyjuk lecsepegni, hogy ne legyen kesernyés íze.
A duplájára kelt tésztát négy egyenlő részre vágjuk, majd kb. tenyérnyi méretűre nyújtjuk. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, és szép barnára sütjük rajta a tészták mindkét oldalát. Tálalásig konyharuhába csomagoljuk, hogy puhák maradjanak.
Olívaolajon megsütjük a lecsepegtetett padlizsánszeletek mindkét oldalát.
A többi zöldséget alaposan megmossuk és felkockázzuk, felszeleteljük, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel és kevés sóval. A joghurtot összekeverjük ízlés szerint sóval, borssal és áttört fokhagymával.
A pitára halmozzuk a padlizsánt, a fűszeres zöldségeket és az újhagymát, megszórjuk feta sajttal és a joghurtos szósszal leöntve tálaljuk.
Ezt a receptet is próbáld ki: