Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Húsmentes karfiol gyros

Gyros hús nélkül? Igen! Próbáld ki karfiollal!
2020. november 27.

Az egyik legkedveltebb gyorsétel házilag elkészítve egészen más élményt nyújt. A gyrosnak ezúttal egy hús nélkül, sült karfiollal készült változatát mutatom meg. 

Hozzávalók

2 adaghoz
  • Pita:
  • 1 dl langyos tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg durumliszt
  • 5 dkg görög joghurt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál olívaolaj
  • 1 dl langyos víz
  • Töltelék:
  • 30 dkg karfiol (friss vagy fagyasztott)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál gyros fűszerkeverék
  • ½ kígyóuborka
  • 10 dkg görög joghurt
  • himalája só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db jégsalátalevél
  • 1 db paradicsom
  • ½ fej lila hagyma

Elkészítés

 

 A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor hozzáadásával. A liszteket összekeverjük, majd a közepén egy mélyedésbe öntjük a joghurtot, a sót, az olívaolajat, a felfutott élesztőt és a langyos vizet. A robotgép dagasztófejével vagy kézzel alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk, és legalább fél órát kelesztjük.

Eközben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ha a karfiol friss, rózsáira szedjük, ha fagyasztott, kiolvasztjuk. Az olajat összekeverjük a fűszerkeverékkel. A karfiolrózsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és ecset segítségével megkenjük a fűszeres olajjal. Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük. 

A tzatzikihez lereszeljük a kígyóuborka felét, lecsepegtetjük belőle a felesleges folyadékot, majd a himalája sóval és az áttört fokhagymával a görög joghurthoz keverjük. 

A salátát leveleire szedjük, a paradicsomot felkockázzuk, a maradék kígyóuborkát felszeleteljük, a meghámozott lila hagymát finomra aprítjuk. 

A megkelt pitatésztát elfelezzük, majd liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. fél cm vastag körlapokra nyújtjuk. Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd 1-1,5 perc alatt megsütjük rajta a tészta mindkét oldalát. 

Az elkészült pitákat befedjük egy-egy jégsalátalevéllel, elosztjuk rajta a felszeletelt friss zöldségeket, a sütőben sült karfiolt és a tzatziki öntetet, majd feltekerve tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lazac bruschetta

Lazac bruschetta

Könnyű ebéd kis csavarral.
Zöldségkrémes penne

Zöldségkrémes penne

Legyen igazán színes az ebéded!
Gránátalmás-kókuszos rizskása

Gránátalmás-kókuszos rizskása

Színpompás desszert, ez kell nekünk a novemberi szürkeség ellen!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!