Mediterrán penne egytál
Vannak olyan jolly joker ételek, amelyeket kifejezetten szeretek főzni, hiszen tudom, hogy a családban mindenki megeszi. Ez a penne pont ilyen, pedig zöldségek vannak benne (igen, igazi ZÖLDSÉGEK), és mégis megeszi a kicsi, szerintem azért, mert az olajbogyó minden másnál jobban látszik benne, és azt legalább szereti. Én meg csak nevetek a markomba… Pedig ha tudná, hogy bedőltem az Amerikában még mindig dúló fodros kel őrületnek is (egyébként spenóttal szoktam készíteni, de mondom, most felültem a fodros kel vonatra). Úgyhogy hallgatok, és nézem, ahogy boldogan eszik a zöldségeket, és csak magamban hallatom a sátáni kacajt. Ha-ha-ha!
Hozzávalók
2 személyre- 15 dkg penne
- 4 ek. olívaolaj
- 2 nagyobb levél fodros kel (kb. 1 ½ dkg)
- 2 szál friss oregánó
- 3 dkg készen kapható sült hagyma
- 1 mogyoróhagyma apróra vágva
- só, bors
- 8 dkg reszelt sajt
- 20-25 szem olajbogyó felkarikázva (lehet vegyesen)
- 3 ½ dl bazsalikomos paradicsomszósz (kész spagettiszósz)
- 10 dkg olajban eltett sült paprika felcsíkozva (elhagyható)
- 3 dkg feta sajt morzsolva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, közben egy lábasban sós vizet forralunk a tésztának. Ha felforrt a víz, beledobjuk a tésztát, és hozzáadunk 1 ek. olajat is. Amikor megfőtt, leszűrjük, de megtartunk a főzőléből egy keveset.
A fodros kelt durvára vágjuk úgy, hogy a középső, vastag eret először kivágjuk, az oregánó szárakról leszedegetjük a leveleket, a sült hagymát pedig összetörjük, hogy morzsás állagú legyen.
2 ek. olajat felhevítünk egy sütésálló serpenyőben, majd rádobjuk a mogyoróhagymát és a feldarabolt kelt. Sózzuk, borsozzuk, és 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a sajt, az olajbogyó és az oregánó felét, újra sózzuk, borsozzuk, mehet bele a megfőtt tészta, a tésztaszósz, és ha túl sűrű, egy kevés tésztafőző lé is. Alaposan összekeverjük, majd rászórjuk a maradék sajtot és oregánót, valamint a sült paprikát. 5 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot.
Közben összekeverjük a morzsolt fetát, a maradék olajbogyót és a morzsává tört sült hagymát egy kis tálban. Ha megolvadt a sajt, megszórjuk a tésztát ezzel a keverékkel, és a sütőben 5-7 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a hagyma mélybarna, és a feta is kissé megpirult.