Már a hét elején érdemes kitalálni, milyen desszert legyen a vasárnapi ebéd után
Hozzávalók
- A kuglófhoz
- 226g vaj (szobahőmérsékleten)
- 105g barna cukor
- 240g liszt
- 2 tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- ½ tk. só
- 156g juharszirup
- 277g tejföl
- 2 nagy tojás
- 2 tk. vanília kivonat
- A juharszirupos tejszínhabhoz
- 125 ml tejszín
- 2-3 ek. juharszirup (és egy kevés a csurgatáshoz)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, kenjünk ki és lisztezzünk be egy 23 cm átmérőjű kuglófformát.
Kézi habverővel verjük habosra a cukrot a vajjal (3-4 perc) – kaparjuk le a tál oldalát. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másikban dolgozzuk össze a juharszirupot, a vanília kivonatot, a tojásokat, és a tejfölt.
Folyamatos keverés mellett adjuk a lisztes keveréket (3 adagonként) a vajas-cukros mixhez, közben mehet bele a juharszirupos keverék is. Addig keverjük, míg egynemű lesz. Kaparjuk a tésztát az előkészített formába, egyengessük el a tetejét.
35-40 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk 15 percig hűlni a formába, majd tegyük rácsos felületre.
Készítsük el a habot: Verjük fel a tejszínt, majd tegyünk bele 2 evőkanálnyi juharszirupot. Verjük kicsit tovább, és kóstoljuk meg. Ízlés szerint tehetünk bele még a szirupból. A kihűlt kuglófot kenjük meg a habbal, csurgassunk rá extra szirupot és tálaljuk.
forrás: Completely Delicious