Mandulavajas-csokis keksz
Aki szereti az olajos magvak, különösen a mandula jellegzetes ízét, az odáig lesz ezért a kívül ropogós, belül puha és omlós nassolnivalóért.
Hozzávalók
- 60 g zabpehelyliszt
- 40 g mandulaliszt
- ½ mokkáskanál sütőpor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csipet só
- 40 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 50 g vaj
- 100 g mandulavaj
- 50 g barna cukor
- 50 g eritrit
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 db tojás
Elkészítés
Összekeverjük a száraz hozzávalókat a cukor kivételével: a zab- és mandulalisztet, a sütőport, a keményítőt, a sót és az apró kockákra vágott étcsokoládét.
Egy edényben felolvasztjuk és megbarnítjuk a vajat, majd kissé hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk a mandulavajat, a barna cukrot, az eritritet, a vanília aromát és a tojást. Ha összekevertük, hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat, és az egészet összegyúrjuk. Egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd maroknyi golyókat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy pohár segítségével kilapítjuk őket keksz formájúra, majd az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és 10 percig sütjük.
Ha kihűlt, egy pohár tej vagy kávé mellé tálaljuk.