Lúdláb másképp: Pohárdesszert Csigó Zita módra
Hozzávalók
4 nagyobb pohárhoz- A tésztához:
- 2 tojás
- 5 dkg nádcukor
- fél dl olaj
- fél dl tej
- 8 dkg liszt
- 2 dkg sötét kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- A rétegezéshez:
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanál sötét kakaópor
- 15 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
- 2 dl tej
- 4 evőkanál savanykás ribizlilekvár
- 2 dl habtejszín
- 2 fürt piros ribizli a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből lágy habot verünk.
A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztben elkeverjük a kakaóport, a sütőport és a sót, majd részleteiben hozzászórjuk a tojásos keverékhez. Végül óvatosan, lapátkanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát sütőpapírral bélelt, kisebb méretű tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön. A kihűlt tésztát hosszában kettévágjuk, majd az egészet apró kockákra daraboljuk.
A vajat felolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a kakaóport, a kockákra tört étcsokit és a tejet. Egyneművé keverjük, majd félrehúzzuk hűlni.
A poharak aljába szórjuk a kakaós kockák felét. Meglocsoljuk lekvárral (ha túl sűrű a lekvár, kevés forrázott vízzel hígítjuk), majd rétegezzük a lágy habbá vert tejszínnel és a maradék tésztakockákkal. A desszertek tetejére kanalazzuk a csokis krémet és még egy kevés tejszínhabot, végül megmosott, leszemezett ribizlivel díszítjük.