Lilahagyma-virágok
Ez a hónap a hagymafajtákról is szól, bár szegények sokszor eltűnnek a tavaszi zöldség- és gyümölcsáradatban. Pedig milyen jó felfedezni a piacon a fénylő halmokban álló zsenge újhagymákat, köztük is az egyik kedvencemet, a lila hagymát.
Sokat dolgozom azért, hogy a hagyma ne mellékszereplő legyen, hiszen fantasztikusan változatosan elkészíthető. Lila hagymából leginkább lekvárt szoktam készíteni, ami a floridai BBQ-partik nagy kedvence lett a szomszédok között. Mostanában viszont kicsit hűvösebb az idő, így bekapcsoltam a sütőt, és kipróbáltam ezt a köretet, ami salátával tálalva akár tökéletes főétel is lehet.
Hozzávalók
2 adaghoz- 5-6 különböző méretű lila hagyma
- 6 ek. olívaolaj
- só (füstöltet használtam), bors
- 6-8 szál kakukkfű, de egyéb zöldfűszer is lehet
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra. A hagymákat nem hámozzuk meg, csak a tetejüket vágjuk le, és 3-4 bevágást ejtünk rajtuk keresztben úgy, hogy cikkeket kapjunk. Mindezt elvégezzük egészen a gyökerekig, ezeket azonban nem vágjuk át.
Egy sütésálló serpenyőbe (vagy akkora sütőformába, amiben szorosan egymás mellett állítva maradnak a hagymák) 2 evőkanál olajat teszünk, majd erre állítjuk rá a hagymákat, és meglocsoljuk a maradék olajjal. Sózzuk, borsozzuk – igyekszünk a hagymák belsejébe is juttatni a sóból –, majd köréjük tömködjük a kakukkfüvet.
40 percig sütjük, majd meglocsolgatjuk a hagymák levével, végül 200 °C-ra állítjuk a sütőt, és további 15 perc alatt kissé karamellizáljuk a tetejüket. Tökéletes akár köretként főételek mellé, akár vacsoraként egy szelet kenyérrel együtt fogyasztva.