Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lilahagyma-virágok

Ez a hónap a hagymákról (is) szól, próbáljatok ki bátran új recepteket!
2019. May 1.

Ez a hónap a hagymafajtákról is szól, bár szegények sokszor eltűnnek a tavaszi zöldség- és gyümölcsáradatban. Pedig milyen jó felfedezni a piacon a fénylő halmokban álló zsenge újhagymákat, köztük is az egyik kedvencemet, a lila hagymát.

Sokat dolgozom azért, hogy a hagyma ne mellékszereplő legyen, hiszen fantasztikusan változatosan elkészíthető. Lila hagymából leginkább lekvárt szoktam készíteni, ami a floridai BBQ-partik nagy kedvence lett a szomszédok között. Mostanában viszont kicsit hűvösebb az idő, így bekapcsoltam a sütőt, és kipróbáltam ezt a köretet, ami salátával tálalva akár tökéletes főétel is lehet.

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 5-6 különböző méretű lila hagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • só (füstöltet használtam), bors
  • 6-8 szál kakukkfű, de egyéb zöldfűszer is lehet

Elkészítés

Fotó: 123RF

Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra. A hagymákat nem hámozzuk meg, csak a tetejüket vágjuk le, és 3-4 bevágást ejtünk rajtuk keresztben úgy, hogy cikkeket kapjunk. Mindezt elvégezzük egészen a gyökerekig, ezeket azonban nem vágjuk át.

Egy sütésálló serpenyőbe (vagy akkora sütőformába, amiben szorosan egymás mellett állítva maradnak a hagymák) 2 evőkanál olajat teszünk, majd erre állítjuk rá a hagymákat, és meglocsoljuk a maradék olajjal. Sózzuk, borsozzuk – igyekszünk a hagymák belsejébe is juttatni a sóból –, majd köréjük tömködjük a kakukkfüvet.

40 percig sütjük, majd meglocsolgatjuk a hagymák levével, végül 200 °C-ra állítjuk a sütőt, és további 15 perc alatt kissé karamellizáljuk a tetejüket. Tökéletes akár köretként főételek mellé, akár vacsoraként egy szelet kenyérrel együtt fogyasztva.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

SpárgaszezON

SpárgaszezON

Süssük sütőben a spárgát!
Shrimp scampi, a “rák rák”

Shrimp scampi, a “rák rák”

Ha nem most lenne az amerikai shrimp scampi nap, akkor is tökéletes lenne ez az étel… Akár böjt idejére is. Horvát Sára mutatja a receptet.
Mediterrán penne egytál

Mediterrán penne egytál

Ezt az ételt még azok a gyerekek is megeszik, akik nem rajonganak a zöldségekért – mondja Horvát Sára.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!