Rendhagyó szezonális desszert: Leveles tésztában sült körte
Amikor nem is olyan régen a sajttal és dióval sült körte receptjét írtam, már akkor is ott motoszkált az agyamban az édes verzió: körtéből ugyan én jobban szeretem a sósat, de adja magát az édes változat. Pite, vagy krém, valamiféle sodóval tálalt párolt körte, vagy mondjuk a Tarte Tatin körtés verziója? Igen, ez jól hangzik, és természetesen lehetne ez egy egyszerű fordított körtés torta is, amelyhez csak karamellt kell készíteni, belehelyezni a negyed körtéket, rádobni pár kocka vajat, és befedni leveles tésztával. Lehetne. De miért ne csavarjunk rajta egyet (szó szerint)? Van benne körte, leveles tészta, ha nagyon akarom, vaj is, cukor mindenképpen, vagyis az alapok ott vannak. De van ott még egy kevés csoki is, esetleg dió és mazsola, hogy biztosan tudjuk, hogy ősz van, hogy színekben és ízekben is ezt sugallja ez az étel. Nem annyira egyszerű, mint a Tarte Tatin, de nem sokkal bonyolultabb, viszont sokkal komplexebb ízű desszert, hiszen a körtét először borban, fűszerek társaságában pároljuk meg, és csak aztán megy a sütőbe egy adag leveles tésztába csavarva.
Hozzávalók
- 4 körte
- 2 dl fehérbor
- 4 dl víz
- 10 dkg cukor
- 5 ek méz
- 1 citrom félbevágva
- 1 rúd fahéj
- 3 szegfűszeg
- 1 rúd vanília
- 1 csomag leveles tészta (275g)
- 1 tojás felverve
- 1 ek barnacukor
- 1 ek durvára vágott dió
- 1 ek durvára vágott mazsola
- 1 ek puha vaj
- 1 ek durvára vágott étcsoki
- csokiszósz a tálaláshoz
Elkészítés
Keverd össze a bort, a vizet, a mézet, a fűszereket és a félbe vágott citromot, majd forrald fel. Közben hámozd meg a körtéket, de a szára maradjon. Az alját vágd le egyenesre, hogy meg tudjon állni, majd alulról fúrd ki a magházát, mert itt fogod megtölteni. Ha a keverék felforrt, tedd bele az előkészített körtéket, majd főzd kb. 15 percig, vagy amíg majdnem teljesen puha nem lesz.
Hagyd egy kicsit hűlni, majd vedd ki a körtéket, a levet, megszabadítva a fűszerektől, pedig kezdd el beforralni. Nem kell, hogy lobogva forrjon, de minimum gyöngyöznie kell, a cél az, hogy egész kevés koncentrált szirup maradjon, ez lehet, hogy fél óra is lesz.
Melegítsd elő a sütőt 200ºC –ra. Keverd össze a barnacukrot a dióval és a mazsolával, és kb. 1 tk-nyi főzőlével. Kissé nedves, de még mindig darabos tölteléket kell, hogy kapj. Ha a körte kihűlt, kettőbe töltsd a diós keveréket, a másik kettőbe pedig a durvára vágott csokidarabokat (vagy akár mind a négyet elkészíteheted egyfajta töltelékkel).
A leveles tésztából vágj 4 kicsit nagyobb kört, mint a körte, és ezekre állítsd a töltött gyümölcsöket és hajtsd fel a tésztát az oldalukon. A többi tésztából vágj hosszú, vékony csíkokat, és ezeket alulról felfelé tekerd a körtére úgy, hogy először az alsó tésztaréteghez tapasztad, aztán így tovább, egymáshoz a csíkokat, amikor elfogy az előző. Körténként kb. 2 hosszú csíkra lesz szükséged. Kend meg a felvert tojással, majd süsd 20-25 percig, vagy míg aranybarna nem lesz.
Csokiszósszal és/vagy a beforralt boros sziruppal nyakon öntve tálald.