Lestyános krumplileves zöldfűszeres nokedlivel
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 1 pár debreceni kolbász
- 1 szál füstölt kolbász
- 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 20 dkg füstölt tarja
- 1 ek kacsazsír
- friss lestyán
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- babérlevél
- fehérborecet
- 2 l alaplé
- só
- A nokedlihez:
- 2 ek tejföl
- 2 tojás
- 3 púpos ek liszt
- friss petrezselyem
- csipet só
Elkészítés
1. Serpenyőben kacsazsírt hevítünk, majd a felkockázott kolozsvári szalonna zsírját kisütjük.
2. A vöröshagymát felkockázzuk, majd a szalonnával megdinszteljük. Hozzáadjuk még az apróra vágott fokhagymát, a füstölt kolbászt, egy kevés füstölt tarját. A paprikát is feldaraboljuk és szintén a többi alapanyaghoz adjuk.
3. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és a lábosba tesszük. Felöntjük alaplével, majd babérlevéllel ízesítjük. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
4. A nokedlihez tojást, tejfölt, sót és lisztet elkeverünk, ha pihent egy keveset a tészta friss apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, majd a levesbe szaggatjuk és puhára főzzük. Amikor a leves már majdnem elkészült, belevágjuk a friss lestyánt és fehérborecetet öntünk hozzá.
5. A debreceni kolbászt felkarikázzuk, majd egy serpenyőben ropogósra pirítjuk, ezzel tálaljuk. Jó étvágyat!