Lássatok csodát: itt a legtutibb gluténmentes amerikai palacsinta receptje
Nem tudom, rajtam kívül észrevette-e valaki, hogy mindig megpróbálok becsempészni legalább egy egészséges receptet a héten. Ez sokszor gluténmentes, vagy alacsony szénhidráttartalmú, igyekszem majd laktózmenteset is írni. Most épp egy gluténmentes receptet vettem a fejembe; a gluténmentes diéta egyébként olyan, amivel én magam is csak ismerkedem. Szerencsére nem vagyok rászorulva, de van olyan barátnőm, aki igen, és nem utolsósorban miatta is elkezdtem ismerkedni az ilyen étkezéssel.
Így jutottam el a zabliszthez is, ami szerintem egy szuper búzaliszt helyettesítő, mert nagyon jó kis ragasztóanyag, magyarán pont a glutént helyettesíti a sütésben, főzésben. Mert azt nem, viszont egy avenin nevű fehérjét tartalmaz, ami hasonlóan viselkedik, csak éppen nem váltja ki a szervezet autoimmun reakcióját. Jó hír! A rossz hír viszont az, hogy míg a zab maga valóban gluténmentes, a zabpelyhet és -lisztet előállító helyeken a nyersanyag nagy eséllyel találkozik valamilyen gluténtartalmú gabonával, így szennyezett lesz. Ezért kell az ún. ‘gluténmentes” zabkészítményeket keresni az üzletek polcain, ezek garantáltan nem érintkeznek gluténnel az előállítás során. Tehát kezdő gluténhősök, erre figyeljetek, és ha megvan a garantáltan gluténmentes zabotok, akkor őröljétek lisztté, vagy eleve azt vegyetek és lássatok csodát!
A világért sem akarnám Steiner Kristóf helyét átvenni itt az Ízes életen, ezért aztán az első felindulásomban elkövetett vegán zablisztes amerikai palacsintát inkább csak simán gluténmentesre változtattam, annál is inkább, mert én magam pl. nehezen képzelem el az életemet tojás nélkül, úgyhogy ebben a palacsintában bizony az is van.
A cukor elhagyható, a tej pedig valamilyen magtejre cserélhető, pl. mandula, vagy éppen pont zabtejre. Nekem akkor már kicsit sok a zabból, de ez ízlés kérdése.
Hozzávalók
- 2 tojás
- 1 tk cukor
- 2 ½ dl tej
- 1 ½ ek étolaj
- ½ tk vaníliakivonat
- 15 dkg zabliszt
- csipet só
- 1 ek sütőpor
- vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés
Keverd össze a nedves hozzávalókat: a tojásokat verd fel, add hozzá a tejet, olajat, a cukrot és a vaníliakivonatot. Ezután add hozzá a zablisztet és a sütőport, és alaposan keverd össze. Hevíts kevés zsiradékot egy serpenyőben, majd kb ½- ¾ merőkanálnyi adagokat halmozz a serpenyőbe, egymástól 1-2 cm távolságra. Kb. 2 percig süsd mindkét oldalt, majd forrón, juharsziruppal, mézzel, vagy vajjal tálald.