Lassan sült mézes-mustáros oldalas
Egy jó szaftos sült oldalas mindig nyerő hétvégi ebéd, ebben a verzióban reggel összeállítjuk, sütőbe helyezzük, és nagyjából ebédnél csak készen kivesszük a sütőből.
Hozzávalók
4 személyre- 60 dkg oldalas
- 2 evőkanál magos dijoni mustár
- 2,5 evőkanál méz
- 2 duci gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- néhány kisebb hagyma vagy sonkahagyma
- színesíthető kevés póréhagymazölddel is
Elkészítés
Az oldalast felvágom 4-5 darabra. Egy sütőtálat éppen csak kiolajozok, nem kell sok zsiradék, hisz a húsból ki fog sülni szépen a megfelelő mennyiség. A mézet, a mustárt, a reszelt fokhagymát, a sót és borsot egy tálkában összekeverem, majd az oldalas darabokat alaposan bekenem vele. Menjen rá az összes, egy cseppet se hagyjunk ki! Elrendezgetem a tálban, a megpucolt hagymát melléteszem, és ha van otthon maradék zsengébb póréhagymazöld, vékony csíkokra vágom, majd azzal is megszórom.
Alufóliával alaposan lefedem, beteszem a sütőbe, 130 °C-on sütöm 3 órán keresztül. Felénél egyszer átforgatom a húsokat. 3 óra elteltével leveszem az alufóliát, átállítom a sütőt hőlégkeverésre és 220 °C-ra, majd kb. 15 perc alatt pirosra sütöm az egyik oldalukat. Ezután megfordítom a húsokat, és további 10 perc alatt ropogósra sütöm a másik oldalukat is.
Bármilyen köret illik hozzá, sült zöldségek, burgonya, rizs, kuszkusz, ami jól esik. Jó étvágyat!