Gyorsan mennyeit: Langyos thai avokádó-ráksaláta kókuszpehellyel
Mennyei. Ez a jelző az akkor hatéves Lolám száját hagyta el, amikor megkóstolta a lenti fogást. A legkisebb a maga másfél évével a szokásos kérést tudta minden falat után megfogalmazni, hogy „kapatok? kapatokkapatokkapatok?”, miközben türelmetlenül nyúlt a tál után. Négy év telt el, de lelkesedésük a thai ízek, valamint a rák irányába azóta is töretlen. Valamit csak sikerült átörökítenem… Merthogy mostanára már talán pont százszor leírtam több lehetséges formában is, hogy rajongásig imádom a thai ízeket.
Ennek a vacsorának a kigondolásánál is önkéntelenül megindult a kezem is a curryk és saláták elkészítésekor hagyományosan használt hozzávalók irányába, mint a lime, halszósz, a gyömbér, a citromfű, a korianderzöld, a kókusztej. A gyümölcsös tálból kacsingatott rám az egy darab avokádó. Volt itthon még roppanós zellerszár és frissen vásárolt kókuszpehely. Össze is állt a kép.
Hozzávalók
- a pirított rákhoz:
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm friss thai citromfű (más néven fenyérfű vagy citromnád)
- 200g tisztított rákfarok
- az öntethez:
- 1 dl kókusztej
- 1 lime reszelt héja és a felének a leve
- 2 cm frissen reszelt gyömbér
- 1 ek halszósz
- 1/2 kk méz
- a salátához még:
- 1 érett avokádó
- 1 szárzeller
- 1 csokor korianderzöld
- 1 marék kókuszpehely
- frissen őrölt bors
Elkészítés
Az egész maximum 10 percet vesz igénybe. Mindent tempósan és jó sorrendben kell csinálni, hogy pont egyszerre álljon készen a saláta összeállításra, és az avokádó se barnuljon meg.
1. A rákot bepácolom az olaj, a felaprított citromnád, a só és a reszelt fokhagyma keverékébe.
2. Amíg az öntetet megcsinálom, addig hagyom állni a rákokat pácban, miközben egy nagy átmérőjű serpenyőt is jó forróra hevítek.
3. Az öntethez a kókusztejbe belereszelem a fokhagymát, a gyömbért, a lime-héjat, belefacsarom a lime levét, hozzáadom a halszószt, a mézet, és jól elkeverem.
4. A rákokat beledobom a páccal együtt a serpenyőbe, elterítem úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást, és két-három perc alatt megpirítom mindkét oldalukat.
5. Amíg pirulnak, a zellerszárat megmosom, vékonyan felszeletelem, egy keverőtálba dobom.
6. Az avokádót félbevágom, meghámozom, a magját kidobom, a feleket hosszában még egyszer elfelezem, majd centis darabokra vágom, küldöm a tálba a zellerszár után, és azonnal nyakonöntöm a lime-os, fűszeres, kókusztejjel, óvatosan össze is forgatom vele, hogy mindenhol bevonja az öntet, így nem fog megbarnulni az avokádó.
7. Már csak a korianderzöldet kell durvára felaprítanom szárastól, amit a rákkal és a rák ízgazdag szaftjával együtt a salátához adok.
8. Egy kanállal laza mozdulatokkal elkeverem a salátát, és száraz serpenyőben előzetesen lepirított kókuszpehellyel valamint frissen őrölt borssal megszórva tálalom is.
9. Igény szerint chilivel is vadíthatom.