Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtés fügés galette

Adásban volt: 2017. April 6.
A recepthez tartozó videó
2017. April 6.

Hozzávalók

4 személyre
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek. cukor
  • 60 ml hideg víz
  • 120 g hideg vaj
  • csipet só
  • 1 tojás a lekenéshez
  • A töltelékhez:
  • 2 db érett körte
  • 10 szem szárított füge
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 ek. keményítő
  • 1-2 dl körtelé
  • 5 dkg vaj
  • friss mentalevél
  • A karamellhez:
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd adunk hozzá egy csipet sót és kevés jeges vizet. Ezután összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük 30 percet.

2. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott fügét. Közben a körtéket meghámozzuk és csíkokra vágjuk, majd a fügékhez adjuk.

3. A keményítőt csomómentesre keverjük a körtelével és a gyümölcsös raguhoz öntjük. Ízesítjük mézzel, fahéjjal és mentával.

4. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk egy kerek formára, majd a közepére halmozzuk a gyümölcsös ragut és a széleit behajtjuk. Végül egy tojássárgáját elkeverünk egy kevés vízzel és bekenjük a tésztát. 200 fokon 35 perc alatt készre sütjük.

5. Közben sós karamellt készítünk. Egy lábasban kevés vajon cukrot karamellizálunk. Ezután apránként öntjük hozzá a tejszínt, majd megsózzuk. A galettet meglocsoljuk a sós karamellel és így tálaljuk. Jó étvágyat!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Marton Adrienn

Marton Adrienn receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!