Körtés fügés galette
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 ek. cukor
- 60 ml hideg víz
- 120 g hideg vaj
- csipet só
- 1 tojás a lekenéshez
- A töltelékhez:
- 2 db érett körte
- 10 szem szárított füge
- 2 ek. méz
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 ek. keményítő
- 1-2 dl körtelé
- 5 dkg vaj
- friss mentalevél
- A karamellhez:
- 15 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 1 dl tejszín
- só
Elkészítés
1. A tésztához a lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd adunk hozzá egy csipet sót és kevés jeges vizet. Ezután összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük 30 percet.
2. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott fügét. Közben a körtéket meghámozzuk és csíkokra vágjuk, majd a fügékhez adjuk.
3. A keményítőt csomómentesre keverjük a körtelével és a gyümölcsös raguhoz öntjük. Ízesítjük mézzel, fahéjjal és mentával.
4. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk egy kerek formára, majd a közepére halmozzuk a gyümölcsös ragut és a széleit behajtjuk. Végül egy tojássárgáját elkeverünk egy kevés vízzel és bekenjük a tésztát. 200 fokon 35 perc alatt készre sütjük.
5. Közben sós karamellt készítünk. Egy lábasban kevés vajon cukrot karamellizálunk. Ezután apránként öntjük hozzá a tejszínt, majd megsózzuk. A galettet meglocsoljuk a sós karamellel és így tálaljuk. Jó étvágyat!