Körtés csokis Charlotte torta
Hozzávalók
24cm átmérőjű formához- A piskótához
- 4 db tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál holland kakaó
- 3 evőkanál liszt
- 50 g étcsokoládé
- Csokimousse-hoz
- 200 g étcsokoládé
- 300 ml habtejszín
- 30 g vaj
- 4 db tojás
- 2 evőkanál rumaroma
- 2 evőkanál krisztálycukor
- 8 g zselatinpor
- 100 g porcukor (ízlés szerint több, függ az étcsokoládé kakaótartalmától is)
- Karamellás körtéhez
- 4 db érett, puhább körte
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál víz
- frissen őrőlt bors (ízlés szerint)
- 1 csipet só
Elkészítés
Először elkészítjük a piskótát: A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét kezdjük el felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, adjuk hozzá apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, beleszórjuk a durvára vágott csokoládét, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzá szitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt is alaposan, de ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze, elkeverjük egy spatula segítségével.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát és 180 fokon, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük!). Tortaformába hagyjuk kihűlni.
Míg hűl, elkészítjük a mousse-t: Vízgőz felett a csokoládét a vajjal és a rumaromával olvasszuk fel. A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját hozzáadjuk a csokoládéhoz alaposan elkeverjük majd hozzáöntjük a habtejszínt is és félretesszük.
A zselatinport annyi hidegvízbe beáztatjuk, hogy éppen ellepje. Ha megduzzadt, melegítsük fel csípősre, majd hozzákeverjük a csokoládéhoz. A fehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a csokiba, majd rá kanalazzuk a piskótára és egyenletesen elsimítjuk. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Amint letelt az 1-2 óra, elkészítjük a karamellás körtét: A körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a cukrot és egy evőkanál vizet. Lassú tűzön karamellt készítünk, majd megforgatjuk benne a körtét. Sózzuk ízlés szerint, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ha elkészült, díszíthetjük is vele a tortánkat.