Kinek van kedve cukrászkodni egy kicsit? Készítsünk látványos és nagyon finom szülinapi tortát mi magunk!
Hozzávalók
- A tortához: (18 cm átmérőjű)
- 4 db nagyobb tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál holland, cukrozatlan kakaópor
- 125 g málnalekvár (ez a kész piskóta megkenéséhez)
- A csokikrémhez:
- 250 g mascarpone (jó minőségű, minél sűrűbb, annál jobb)
- 2 evőkanál rumaroma
- 100 g porcukor (ízlés szerint több)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 50 ml habtejszín
- A csoki lapokhoz:
- 200 g tortabevonó vagy 200 g 54% os étcsokoládé
Elkészítés
Első lépésben készítsük el magát a tortát, amit egy masszív krémmel, egy mascarpone alapú krémmel töltünk meg, így ha esetleg szállítani kell a tortát, akkor sem kell félnünk, hogy elolvad vagy összeesik út közben.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 3 evőkanál cukorral verjük kemény habbá, majd a sárgáját is a maradék egy evőkanál cukorral habosítsuk ki. A fehérje egy részét forgassuk hozzá a sárgájához, keverjük egynemű állagúvá, majd a maradék fehérjét óvatosan, spatula segítségével keverjük hozzá. A lisztet és a kakaót szitáljuk bele apránként és óvatos mozdulatokkal keverjük el. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük és 180 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
A csokikrém:
A mascarponét a porcukorral, kakaóporral, rumaromával kikeverjük és hozzáadunk annyi tejszínt hogy kenhető ne túl sűrű ,ne túl lágy krémet kapjunk. Ezt azért nehéz pontosan belőni mert függ az éppen vásárolt mascarpone zsírosságátol. Nekem 50 ml volt szükségem.
- Ha az elsőt variáciot választjuk nem lesz másra szükségünk mint egy darab sűtőpapírra és egy spatulára.A tortabevonó sajnos nem arrol híres ,hogy milyen finom íze van, viszont jól lehet vele dolgozni otthoni körülmények között, és könnyen lehet szép csokidíszeket készíteni belőle.
Elkészítés: A tortabevonót mikróba vagy vízgőz felett felolvasszuk és egy sütőpapírral bélelt tálcára egyenletesen kisimítjuk kb 1 ml vastagságúra. Szobahőmérségelten hagyjuk kihűlni ,mjad hűtőszekrénybe tesszük 5 -10 percre,hogy teljesen megdermedjen,ha megdermedt egy éles késsel tetszés szerinti formát vágunk belőle.
- Temperálás
Itt már szükségünk lesz egy cukrászhőmérőre és egy kis darab márványlapra cukrászkenőkésre és egy spaklira.
Elkészítés:
A csokoládét 55 fokig vizgőz felett felmelegítjük ,és a márványlapra kanalazzuk a cukrászkenőkéssel egyenletesen szétterítjük majd a spakli segítségével mozgatjuk, keverjük közben minden húzásnál a spaklirol és a kenőkésről is lehúzzuk a csokit, majd megint szétterítjük gyors mozdulatokkal úgy ,hogy ne dermedjen, darabosodjon se az aztalon, se a kenőkéseken. Hőmérővel ellenőrizzuk ha elérete a 28 c fokot visszakanalazzuk a tálba majd az első pontban leírtak alapjan kihúzzuk a sütőpapirra.
A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk, eláztatjuk mindhárom piskótát a megmelegített málnalekvárral majd megkenjük a mascarponés krémmel. A maradék krémmel vékonyan megkenjük a torta szélét és mehet rá a formára vágott csokoládé dísz. A rózsákat levágjuk úgy hogy maradjon rajta kb 1 cm zöld szárrész azt becsomagoljuk alaposan frissentartó fóliába és igy dugjuk bele a tortánk tetejébe.Biztos ami biztos alapon egy bármely virágosnál beszerezhető szalaggal kőrbeköthetjük a tortánkat dekornak is jól használható és a szállításnál is segítségünkre lehet.