Kézműves hamburgerhez kézműves hamburgerzsemle dukál
A mai napig csodálkozom azon, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedet megelőzően olyan keveseknek jutott eszébe itthon (mi tagadás, én sem tartoztam közéjük), hogy hamburgert nem csak, sőt, nem elsősorban fagyasztott majd megsütött majd kihűtött, később megmikrózott húspogácsa köré kéne építeni.
Szerencsére sok minden változik, és nosztalgiázásra, múltba révedésre való hajlamom ellenére az összemelegített büfés hamburgerek egyáltalán nem hiányoznak. Manapság kifejezetten jó és ízletes burgerekkel Dunát és Tiszát egyszerre lehet rekeszteni, ha ügyesen válogatunk.
Jó alapanyagokból és megfelelő módszerek alkalmazásával nem nagy ördöngösség a saját hamburger-kreációnk elkészítése sem.
Hozzávalók
8 darabhoz- 45 dkg kenyérliszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 dl langyos víz (nem biztos, hogy az egész kell)
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 2 tojás
- szezámmag
- só
Elkészítés
1. A lisztet, élesztőt, tejet, vajat, mézet és az egyik tojást egy csipetnyi sóval egy tálban simára dolgoztam, majd a tésztát letakarva hagytam a duplájára kelni.
2. Ezt követően egy enyhén lisztezett deszkán 8 egyforma részre osztottam, és golyókat formázva egy sütőpapírral leterített tepsibe tettem.
3. Miután megállapítottam, hogy a nyolc egyforma részre osztást még gyakorolnom kell, letakartam és újra duplájára kelesztettem a bucikat, majd 190 fokra előmelegített sütőben, felvert tojással megkenve és szezámmaggal meghintve nagyjából 12-15 perc alatt barnára sütöttem.
4. Így újabb lépést tettem a szó szoros értelmében vett kézműves hamburger irányába. Rövidesen ráfordulhatok a szószokra, aztán már csak a sajtkészítés lesz hátra.