
A Gillezés hadművelet – 2. rész
Figyelmeztetés: Az alábbiakban a kerti sütögetés jéghegyének csúcsa kerül megkapargatásra, minden szava igaz, de az ellenkezője is elképzelhető a hatótávolságon belül tartózkodó grilltudósok függvényében.
Amennyiben eltökéltük magunkat a grillezésre (tökéljük csak el!), az alábbi élményemet ajánlom szíves figyelmébe minden fogódzót kereső, tanácsot igénylő, jövőidejű grillhadvezérnek:
Jómagam gömbgrillt használok, aminek megvan az az előnye, hogy könnyen kezelhető, a fedelének köszönhetően pedig többféle módon szabályozható a sütés.
A frissen beszerzett grill kémény segítségével, és egy gyújtókockával a szenet fél óra alatt opálos narancssárgára lehetett hevíteni, minden további szenvedés nélkül. (Nem győztem örülni neki, tényleg sokkal egyszerűbb, mint a legyezgetés, vagy akár bármilyen gyújtófolyadék.)
Amikor a kéményből egy jól irányzott mozdulattal a grillsütőbe öntöttem a parazsat, rá is tettem a grillrácsot felforrósodni, hogy a kevésbé tapadjon oda a ráhelyezett sütnivaló.
A sütőben a sütés tárgyának megfelelően operálhatunk a hővel: a szenet a sütő egyik oldalán halmoztam fel, létrehozva a direkt és indirekt zónákat, melyek a grillrácson eltérő hőmérsékletet eredményeztek.
Nem árt, ha meg tudjuk becsülni a grillsütő hőmérsékletét, pláne, ha a recept is tartalmaz ezirányú útmutatást. Erre a legjobb eszköz a kezünk. No nem scaevolai értelemben persze: elegendő nagyjából 15 centire a rács fölé tenni a kezünket: ha 2-4 másodpercnél tovább nem tudjuk ott tartani a forróság miatt, akkor 230-280 °C lehet a rácson, ha 5-7 másodpercig bírjuk, akkor közepes a hőmérséklet (170-230 °C), 8-10 másodpercnél pedig 120-170 °C.
Amikor eddig eljutottam, a minket körülvevő sok szakértő tanácsai ellenére, az elismerő tekintetek kereszttüzében ballaghattam a konyába a sütésre előkészített hozzávalókért.
Minden évben van valami kedvencem, amit többször elkészítek, ha a grillsütő közelébe kerülök. Idén a hamburger az ügyeletes grillfogás nálam, igazából elég egyszerű, és eddig mindenki nagyon elégedetten fogyasztotta (nem hinném, hogy csupán udvariasságból).
Hozzávalók 2 személyre:
2 db hamburgerzsemle
30-40 dkg darált marhanyak, esetleg comb (kb 20% zsiradéktartalommal)
1 közepes fej hagyma
diónyi vaj
csipet barnacukor
kb egy evőkanál sör
paradicsom, jégsaláta
mustár, majonéz
só, bors
A darálthúst két részre osztottam, kézzel gombócokat formáltam belőle, majd óvatosan kilapítottam úgy, hogy a húspogácsa széle kicsit vastagabb legyen, mint a közepe.
A hagymát felkarikáztam, és egy serpenyőben dinsztelni kezdtem a vajjal. Kissé megsóztam, rászórtam a cukrot és rálöttyintettem a sört. Amikor a hagyma szépen karamellizálódott, és a sör elpárolgott, félretettem hűlni.
A húspogácsák felszínét közvetlenül a sütés előtt sóztam és borsoztam, a forró grillrácsra tettem nagyjából a direkt és az indirekt zóna határára, és lefedtem. Nagyjából három-négy perc után megfordítottam őket, és melléjük tettem a félbevágott zsemléket is pirulni. Ment vissza a fedő, de a zsemlékre figyelni kell, mert egy pillanat alatt rászenesedhetnek a rácsra, így azokat hamarabb le is vettem. A hús másik oldala is kb 3-4 percig pirult, majd kitettem egy tányérra pihenni.
Már csak az összeállítás volt hátra: a zsemle alsó felét vékonyan megkentem mustárral, erre jött a karamellizált hagyma, arra a húspogácsa, majd a saláta, karikára vágott paradicsom. A tetejére a majonézzel szintén vékonyan megkent zsemletető.
Ne feledjék: Bármit meg lehet grillezni, de azért nem mindent érdemes.