Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A Gillezés hadművelet – 2. rész

Topár Gábor nyári emlékei - az idei kedvenc receptjével
2016. augusztus 23.

Figyelmeztetés: Az alábbiakban a kerti sütögetés jéghegyének csúcsa kerül megkapargatásra, minden szava igaz, de az ellenkezője is elképzelhető a hatótávolságon belül tartózkodó grilltudósok függvényében.

Amennyiben eltökéltük magunkat a grillezésre (tökéljük csak el!), az alábbi élményemet ajánlom szíves figyelmébe minden fogódzót kereső, tanácsot igénylő, jövőidejű grillhadvezérnek:

Jómagam gömbgrillt használok, aminek megvan az az előnye, hogy könnyen kezelhető, a fedelének köszönhetően pedig többféle módon szabályozható a sütés.

Grillkémény Topár Gábor

A frissen beszerzett grill kémény segítségével, és egy gyújtókockával a szenet fél óra alatt opálos narancssárgára lehetett hevíteni, minden további szenvedés nélkül. (Nem győztem örülni neki, tényleg sokkal egyszerűbb, mint a legyezgetés, vagy akár bármilyen gyújtófolyadék.)

Amikor a kéményből egy jól irányzott mozdulattal a grillsütőbe öntöttem a parazsat, rá is tettem a grillrácsot felforrósodni, hogy a kevésbé tapadjon oda a ráhelyezett sütnivaló.

A sütőben a sütés tárgyának megfelelően operálhatunk a hővel: a szenet a sütő egyik oldalán halmoztam fel, létrehozva a direkt és indirekt zónákat, melyek a grillrácson eltérő hőmérsékletet eredményeztek.

Nem árt, ha meg tudjuk becsülni a grillsütő hőmérsékletét, pláne, ha a recept is tartalmaz ezirányú útmutatást. Erre a legjobb eszköz a kezünk. No nem scaevolai értelemben persze: elegendő nagyjából 15 centire a rács fölé tenni a kezünket: ha 2-4 másodpercnél tovább nem tudjuk ott tartani a forróság miatt, akkor 230-280 °C lehet a rácson, ha 5-7 másodpercig bírjuk, akkor közepes a hőmérséklet (170-230 °C), 8-10 másodpercnél pedig 120-170 °C.

Amikor eddig eljutottam, a minket körülvevő sok szakértő tanácsai ellenére, az elismerő tekintetek kereszttüzében ballaghattam a konyába a sütésre előkészített hozzávalókért.

Minden évben van valami kedvencem, amit többször elkészítek, ha a grillsütő közelébe kerülök. Idén a hamburger az ügyeletes grillfogás nálam, igazából elég egyszerű, és eddig mindenki nagyon elégedetten fogyasztotta (nem hinném, hogy csupán udvariasságból).

Hozzávalók 2 személyre:

2 db hamburgerzsemle

30-40 dkg darált marhanyak, esetleg comb (kb 20% zsiradéktartalommal)

1 közepes fej hagyma

diónyi vaj

csipet barnacukor

kb egy evőkanál sör

paradicsom, jégsaláta

mustár, majonéz

só, bors

A darálthúst két részre osztottam, kézzel gombócokat formáltam belőle, majd óvatosan kilapítottam úgy, hogy a húspogácsa széle kicsit vastagabb legyen, mint a közepe.

A hagymát felkarikáztam, és egy serpenyőben dinsztelni kezdtem a vajjal. Kissé megsóztam, rászórtam a cukrot és rálöttyintettem a sört. Amikor a hagyma szépen karamellizálódott, és a sör elpárolgott, félretettem hűlni.

A húspogácsák felszínét közvetlenül a sütés előtt sóztam és borsoztam, a forró grillrácsra tettem nagyjából a direkt és az indirekt zóna határára, és lefedtem. Nagyjából három-négy perc után megfordítottam őket, és melléjük tettem a félbevágott zsemléket is pirulni. Ment vissza a fedő, de a zsemlékre figyelni kell, mert egy pillanat alatt rászenesedhetnek a rácsra, így azokat hamarabb le is vettem. A hús másik oldala is kb 3-4 percig pirult, majd kitettem egy tányérra pihenni.

Már csak az összeállítás volt hátra: a zsemle alsó felét vékonyan megkentem mustárral, erre jött a karamellizált hagyma, arra a húspogácsa, majd a saláta, karikára vágott paradicsom. A tetejére a majonézzel szintén vékonyan megkent zsemletető.

Ne feledjék: Bármit meg lehet grillezni, de azért nem mindent érdemes.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

 Grillezett kecskesajt salátalevelekkel és balzsamos dresszinggel

Grillezett kecskesajt salátalevelekkel és balzsamos dresszinggel

Bálint Zoárd, a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának séfje egyszerűen és gyorsan elkészíthető sajtos salátát ajánl.
Grillezett zöldbab mimosa

Grillezett zöldbab mimosa

Ropogósra sült, egzotikus fűszerezési zöldség snack. Akár önmagában, akár köretként is fantasztikus.
Sült, diós szőlő grillezett halloumi sajttal

Sült, diós szőlő grillezett halloumi sajttal

Kellemes őszi időtöltés szőlőszemekkel, dióval, és halloumi sajttal a konyhában.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!