Keksznapot ünneplő pillekönnyű csokis keksz
Tulajdonképpen nem is tudom, hogy nevezzem ezt a kekszet. Egy amerikai gyártó, a Pepperidge Farm készíti az eredetijét, a Milano kekszet, ami két ovális, ropogós kekszlap közötti étcsokoládés tölteléket jelent. Ez nálam egy nem annyira ropogós, inkább kicsit nyúlósabb keksz, és tejcsoki töltelék, de a lényeg ugyanaz. A tészta igazából majdhogynem egy tuile, vagyis az a nagyon vékony, melegen még formázható, ostyaszerű keksz, amely vajból, tojásfehérjéből, porcukorból, és minimális lisztből áll.
A töltelék pedig egy nagyon kevés tejszínnel készített csoki ganache, vagyis 1 tábla csokoládéhoz kb 2-3 ek tejszín kell csak.
Hozzávalók
- 9 dkg puha vaj
- 16 dkg porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 3 tojásfehérje
- 9 dkg liszt
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2-3 ek tejszín
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 175ºC-ra. A vajat és a porcukrot robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá a vaníliakivonatot. Lassanként öntsd hozzá a tojásfehérjét is, és nagyon alaposan keverd el, nem baj, ha kicsit habos.
Ezután add hozzá az átszitált lisztet és csak addig keverd, amíg összeáll. Ha szükséges, kapard le az edény oldalát, és forgasd bele a maradék lisztet. Töltsd a tésztát habzsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomj kb. 2 cm átmérőjű halmokat, egymásra legalább 2 cm távolságra, mert nagyon szétterülnek. Kb. 10 perc alatt készre is sül, akkor jó, ha a szélei már kissé barnulnak. A még nyúlós kekszet óvatosan helyezd rácsra, próbáld egyenesen, mert ha meghajlik, úgy is marad.
Ezt ismételd addig, míg az összes tészta el nem fogy. Közben a tejszínt forrósítsd fel. Öntsd le vele az összetört csokoládét, várj pár percet és keverd el. Nagyon kevéssé folyósnak kell lennie, hiszen kekszet töltesz vele. Egy kávéskanálnyit kanalazz egy kekszre, majd tapaszd össze egy másikkal, és tedd félre dermedni.
A hűtőbe is teheted, itt tárolva töltve is eláll kb. 4-5 napig, a töltetlen kekszeket pedig légmentesen lezárt dobozban, 1 hétig tárolhatod szobahőmérsékleten.