Íme a hétvégi sütiajánlónk!
Hozzávalók
22 cm-es tortaforma- Piskóta:
- 250 g liszt
- késhegynyi sütőpor
- fél teáskanál fahéj
- fél teáskanál kardamom (őrölt)
- 8 tojás
- 50 g jó minőségű vaj
- 260 g kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 nagyobb citrom
- Krém:
- 300g mascarpone
- 200g habtejszín
- 150 g porcukor
- 3 evőkanál vanília eszencia
- Karamell:
- 55 g jó minőségű vaj (szobahőmérsékletű, puha)
- 190 g kristálycukor
- 80 g zsíros tejszín (szobahőmérsékletű)
- csipet só
Elkészítés
Béleljünk ki sütőpapírral két darab 22 cm átmérőjű tortaformát, a sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, sütőport és a fűszereket mérjük ki egy nagyobb tálba. Mérjük ki a vajat is és olvasszuk fel a vaníliás cukorral, majd reszeljük bele a citrom héját. Ha ezzel meg vagyunk, tegyünk mindent félre.
A tojásokat és a cukrot kezdjük el melegíteni vízgőz felett közepes lángon, folyamatos keverés mellett! Nagyon fontos, hogy tényleg folyamatosan keverjük és csak cípősremelegítsük, különben rántotta lesz belőle! Ha van hőmérőnk, ez legyen 50 fok. Ha elérte a megfelelő hőfokot, robotgépbe tesszük és hűlésig verjük. Ez egy kicsit hosszabb idő lesz. Akkor jó, ha körülbelül a duplájára nőtt és szép habos. Ha meg van, egy kicsit hozzáadunk a vajas keverékünkhöz, körülbelül az ¼-ét, hogy fellazítsuk azt is, csak ezután adjuk hozzá a tojáshabhoz. Óvatosan, de gyors mozdulatokkal forgassuk bele a liszt keveréket 3 részletben.
Felezzük el a masszát a két tortaformába és süssük 30 percig, de inkább tűpróbáig! Ha megsült, egyből vegyük ki és fordítsuk fejjel lefelé egy sütőlemez szélére. Fontos, hogy úgy helyezzük el fejjel lefelé, hogy maradjon egy kis rés, így gyorsabban hűl ki és nem puhítja fel a piskótát a gőz.
A mascarponét a porcukrot és a vanília aromát robotgép segítségével összekeverjük a tejszínhabot felverjük és spatula segítségével belekeverjük. Ha kihűlt a piskótánk 3 felé vágjuk és betöltjük a krémmel.
A puha vajat és a cukrot feltesszük karamellizálódni (közepes lángra). Ha már kezd aranybarna lenni, hozzáöntjük a szobahőmérsékletű tejszínt, de legyünk óvatosak, inkább addig húzzuk félre és miután elkevertük a tejszínt, csak utána tegyük vissza a tűzre pár percre, míg el nem éri a megfelelő állagot.
A végén hozzáadjuk a csipet sót és még langyosan a torta tetejére öntjük, majd vizes kenőkéssel elegyengetjük rajta, hogy az oldalán is szépen lefolyjon. Dióval, pisztáciával vagy bármilyen tetszés szerinti magvakkal díszítjük.