Karamellizált almatorta csökkentett kalóriatartalommal
A karamellizáltról persze rögtön mindenkinek a cukor jut eszébe, pedig higgyétek el, ugyanolyan finom eredményeket tudunk elérni a természetes eredetű édesítő eritrittel is, a vércukorszintünk viszont sokkal hálásabb lesz nekünk.
Hozzávalók
22 cm-es tortaforma- 12 dkg zabpehelyliszt
- 1 tojás
- 5 dkg natúr joghurt
- 5 dkg kókuszolaj
- 10 dkg eritrit
- 10 dkg alma
- fahéj
Elkészítés
A tésztához összekeverjük a zabpehelylisztet a tojással, a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, 4 dkg eritrittel, végül pedig a natúr joghurttal, hogy könnyen gyúrható legyen. Legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk az almát, majd összekeverjük a maradék eritrittel és megszórjuk fahéjjal ízlés szerint. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és néhány percig gyúrjuk, hogy a kezünk melegétől újra gyúrható állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés natúr joghurtot. Ezután liszttel megszórt nyújtódeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Egy piteformát alaposan kiolajozunk kókuszolajjal, majd szépen körbepakoljuk a fahéjas almaszeletekkel, végül kitöltjük az üres lyukakat is a megmaradt almával. A tésztát óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd az almás rétegre terítjük. A felesleges darabokat levágjuk, a széleket pedig benyomkodjuk a formába, teljesen belepve az almaszeleteket.
Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Negyed óráig hűlni hagyjuk, majd egy tálcára fordítjuk a tortát és szeleteljük.