Karácsonyi kedvenc fogás: Harcsapaprikás túrós csuszával
Hozzávalók
- - 1 kg harcsa
- - 2 evőkanál fűszerpaprika
- - só ízlés szerint
- - őrölt fekete bors ízlés szerint
- - 1 evőkanál édes anna
- - 300 g tehéntúró
- - 500 g csuszatészta
- - 300g tejföl
- - 3 fej vöröshagyma
- - 5 db paradicsom
- - 3 db tv paprika
- - 2-3 gerezd fokhagyma
- - 2 evőkanál vaj
- - 3-4 evőkanál olaj
Elkészítés
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd 3-4 evőkanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk piros paprikával és alaposan elkeverjük. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a pörkölt alapunkat.
A harcsát tisztítsuk meg, szabadítsuk meg a zsírosabb részektől, szálkázzuk ki és vágjuk fel egyforma szeletekre. A leeső részeket ne dobjuk ki, adjuk hozzá a pörkölt alaphoz. Dörzsöljük jól be a harcsánkat sóval, borssal, piros paprikával és öntsünk rá 3-4 evőkanál olajat.
A tésztához rakjunk fel egy nagyobb lábasban vizet, egy evőkanál sóval. Ha felforrt, rakjuk bele a tásztát. Miután megfőtt, szűrjűk le, öblítsük át hideg vízzel és egy kevés olajjal keverjük össze, majd rakjuk félre.
A tejfölt a túróval alaposan keverjük össze és ízesítsük sóval, majd keverjük össze a tésztával.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 7-8 perc alatt (a hal vastagságától függően) készre sütjük.
Ha a pörkölt alapban megpuhult a hal, tegyük turmixgépbe 2 evőkanál vajjal és 2 evőkanál tejföllel, majd turmixoljuk simára. Ha kész, szűrjük át a mártásunkat finom szűrőn és tegyük félre.
Hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat egy serpenyőben (célszerű teflon serpenyőt használni) és pirítsuk le benne a tésztát. Ha ezzel is meg vagyunk, nincs más hátra, mint tálalni.