Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A konyha Poirot-ja – a sültkrumpli

2017. július 13.

Az USA-ban a sültkrumpli úgy járt, mint Monsieur Poirot szinte minden egyes Agatha Christie regényben: ráfogják, hogy francia, amit a belga magándetektív indignáltan kér ki magának. Ugyanis belgák (és a fél világ) szerint a french fries neve valójában belgian fries kéne, hogy legyen. Mindenesetre Belgiumban nemzeti ételként tartják számon a sültkrumplit, és művelik is számtalan, kifejezetten erre szakosodott helyen.

Elismerve, hogy számos elkészítési variáns létezik akár kishazánkban is a héjastól sütésen át a tepsiben, sütőben befejezésig, jó választásnak tűnik megvizsgálni a belgák kialakított és fejlesztett folyamatot, ha a tökéletes felé szeretnénk közelíteni.

Hozzávalók

  • krumpli
  • olaj

Elkészítés

A (lehetőleg lisztes, esetleg sárga héjú) burgonyát meghámozzuk, 1 centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket is 1 centis hasábokra.

A hasábokat néhányszor cserélt vízfürdőbe áztathatjuk, hogy lecsökkenjen a keményítőtartalom, ezzel is fokozva a ropogósságot.

Kis adagokban sütjük a krumplit160 fokosra hevített olajban, mérettől függően 5-7 percig. Óvakodjunk túl nagy adagot egyszerre sütni, mert az lehűtheti az olajat.

Az így elősütött krumplit fél óra papírtörlőn történt pihentetés után 190 fokra hevített olajban 2-3 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.

Ha így járunk el, belül puha, kívül ropogós sültkrumplihoz jutunk.

És mit ne tegyünk, ha jót akarunk?

 – Ne vágjuk túl vékonyra, mert nem lesz puha a belseje!
 – Nagyon szabálytalanra sem, mert amíg a vastagabb vége megsül, a vékonyabbik meg is éghet.
 – Az első sütésnél ne várjuk meg, hogy megbarnuljon!
 – Ne takarjuk le sütés közben, mert megpuhul!
 – Ugyanezért ne is sózzuk meg, csak ha már megsült!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.