Külsőre egy rusztikus fatörzsre emlékeztet a csupa egészséges alapanyagból készült piskótatekercs, ízre azonban egy igazi téli szívmelengető csokoládés-gesztenyés sütemény
Hozzávalók
- Piskótához:
- 2,5 dkg zabliszt
- 5 dkg eritrit
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 db tojás
- Krémhez:
- 20 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
- 2 evőkanál vanília aroma
- 2 dkg kukoricakeményítő
- 7 dkg eritrit
- 2 dl tej
- Bevonathoz:
- 1 db érett avokádó
- 1 db érett banán
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg eritrit
- porrá őrölt eritrit
- gránátalma
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Összekeverjük a piskóta száraz hozzávalóit, a lisztet, a kakaóport, az eritritet és a sütőport, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és kb. 0,5 dl vízzel csomómentesre keverjük. A tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan a többi hozzávalóhoz forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 12 percit sütjük. Ha elkészült, még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük, és hűlni hagyjuk.
A gesztenyekrémhez csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt az eritrittel, a vaníliaaromával és a tejjel, majd közepes lángon folyamatos kevergetés mellett elkezdjük felforralni, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a gázról és krémesre keverjük a gesztenyepürével.
A csokoládékrémhez aprítógépbe kanalazzuk a puha avokádó húsát, belekarikázzuk a banánt, végül hozzáadjuk a kakaóport és az eritritet. Addig turmixoljuk, amíg teljesen krémes, csomómentes krémet kapunk.
Végül összeállítjuk a süteményt. A piskótáról óvatosan leválasztjuk a sütőpapírt, majd kiterítjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a gesztenyekrémet és a rövidebbik oldala mentén feltekerjük. Óvatosan egy tálcára helyezzük a tekercset, és körbekenjük a csokoládékrémmel. Ha szeretnénk „fatörzsszerű” rusztikus külsőt a sütinek, nem kell a tökéletes elsimításra törekednünk. Végül ízlés szerint megszórjuk gránátalma magokkal és porrá őrölt eritrittel.
Tálalás előtt legalább fél órát a hűtőben pihentetjük, hogy könnyebben szeletelhető legyen.