Joghurtos-gyümölcsös parfé
Várnak ránk még bőven meleg, nyárias napok, amikor jól fog esni egy két-szelet ebből a hűsítő finomságból! Fontos: a krémes állag eléréséhez mindenképpen sűrű görög joghurtot használjatok. Ha esetleg nem kaptok, kanalazzátok a natúr joghurtot sűrű szövésű szitába, és hagyjátok jól lecsepegni.
Hozzávalók
8-10 szelethez- 3 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg natúr görög joghurt
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 10-15 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli)
Elkészítés
A tojásokat vízgőz fölé tesszük egy üstbe vagy lábasba. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, kevergetve kissé besűrítjük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A tojásos keverékhez hozzáadjuk a joghurtot, majd beleforgatjuk a hideg, habbá vert tejszínt. (Ha édesebben szeretitek a fagyikat, a tejszín hozzáadása előtt porcukorral még nyugodtan lehet a masszán édesíteni.)
Egy közepes méretű téglalap alakú formát kibélelünk folpakkal. A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit leszemezzük. Szórunk a gyümölcsszemekből a forma aljára, erre kanalazunk a masszából, majd megint gyümölcsök és massza következik (így egyenletesen jut majd a ribizliből és az áfonyából mindenhova). Fagyasztóba tesszük egy éjszakára vagy minimum 4-6 órára.
Tálaláskor a forma alját rövid időre forró víz alá tartjuk vagy forró vízbe mártjuk, majd óvatosan kifordítjuk a tálalótálra. Hagyjuk kb. 10 percet pihenni, utána szépen szeletelhető.