Joghurtos csirkemellfilé és Mentás mangó chutney
Hozzávalók
- Joghurtos csirkemellfilé:
- 20 dkg barna rizs
- 1 db babérlevél
- 2 db szegfűszeg
- ½ vöröshagyma
- 1 db csirkemellfilé
- 20 dkg natúr joghurt
- 2 ek. almapüré
- 1 ek. fehérborecet
- só
- bors
- kurkuma
- Mentás mangó chutney:
- 2 db érett mangó
- 0,5 dl almaecet
- 1 dl víz
- 1 dl kókuszkrém (sűrű kókusztej)
- 1 csokor menta
- 1 db alma
- só, bors
- 1 kisebb jalapeno paprika
- ½ tk. friss reszelt gyömbér
- 1 rúd fahéj
- egész szegfűszeg
- 1 ek. nyírfacukor
- koriandermag
- római kömény
Elkészítés
1. Egy edényben keverjük össze a pác hozzávalóit.
2. A csirkemell filéket először kicsit megklopfoljuk, majd a pácba tesszük. Letakarva, hűtőbe helyezzük minimum 2 óráig, de akár 1 napig is.
3. Eközben elkészítjük a chutney-t. A fűszereket felforraljuk a vízzel és az almaecettel. Majd leszűrjük őket. Viszont a megmaradt folyadékba beletesszük a chutney többi hozzávalóit. 10-15 percig főzzük. Legutolsónak a kókusztejjel besűrítjük.
4. Egy másik edénybe beleöltjük az alaposan átmosott rizst és felöntjük hideg vízzel. A rizs és a víz aránya, 1:2,5-hoz. Teljes lángon fedő nélkül főzzük a barna rizst, addig még felforr a víz. Ekkor leszűrjük a habját, majd letakarjuk fedővel és a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük, annyi ideig, ami az előírásban meg van jelölve. Ízesítésnek beleteszünk egy fél hagymát, szegfűszeggel és babérlevéllel megtűzdelve. Ha elkészült, fedő alatt pihentetjük még 10 percet. Felmelegítjük a grill lapot és a pácolt csirkemelleket kisütjük rajta. 5-5 perc oldalanként.
Megjegyzés: Amikor a rizst főzzük, ne vegyük le róla a tetejét, mert a rizs nem fog megpuhulni.