Ittál már sült teát?
Sokak kedvence a tea, főleg a téli időszakban, amikor a hideg ellen az egyik legjobb felmelegítő módszer. De tudtátok, hogy van sült verziója is? Ráadásul könnyen elkészíthető, akár otthon is.
A sült tea valójában egy gyümölcskoncentrátum, ami hőkezeléssel készül friss gyümölcsökből, az eljárás során a rejtett ízek is előkerülnek. Igen, olyan íz-világgal rendelkezik, amit a friss gyümölcsök fogyasztása esetén nem érezhetünk. Többféleképpen is elkészíthető, majd a kész alkotáshoz tehetünk forró vizet, de a nyári forróságban jéghideg koktélt is varázsolhatunk belőle.
Csehországban közel 150 éves hagyománya van ennek az italnak; ha elérkezik a gyümölcsszezon a nagymamák a lekvár és a befőtt mellé rendszerint sült teát is eltesznek. Az eredeti recept szerint üvegekbe téve, majd sütve, cukor nélkül készítik. Elkészíthető a legnépszerűbb bogyós gyümölcsökből ( feketeribizli, feketeszeder, áfonya, homoktövis) valamint olyanokból, amelyek nem esnek szét sütés közben, mint például a málna.
Számos előnye van: nincs benne tartósítószer, színezék, ízfokozó vagy zselésítő anyag, szinte bármilyen gyümölcsből készíthető, cukor nélkül is édesen fogyasztható.
Hozzávalók
- 2 kg gyümölcs
- 30 -40 dkg cukor (édes gyümölcsök esetén cukor nélkül is elkészíthetjük)
- 2 x 2 cm darab gyömbér
- 1/2 citrom reszelt héja,1 db citrom leve
- 1 csapott kávéskanál fahéj
- 8-10 szem szegfűszeg
- 3-4 szem zöld kardamom
Elkészítés
1. A gyümölcsöket megmossuk, felaprózzuk, majd egy nagyobb méretű tepsibe helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, óvatosan összekeverjük, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, újra átforgatjuk, és újabb 20-25 percre a sütőbe tesszük. Ezt követően kis méretű sterilizált üvegekbe töltjük, és kihűlésig száraz dunsztba helyezzük.
2. Amennyiben karakteresebb karamellízben szeretnénk élvezni az italunkat, akkor a cukrot karamellizáljuk mielőtt a gyümölcsre tesszük, és így sütjük tovább a gyümölccsel, kb. 30-35 percig.
3. Az eredeti receptúra szerint a friss gyümölcsöt alaposan megmossuk, összevágjuk, majd üvegekbe töltjük és megsütjük. A rövid sütés során enyhén karamellizálódik a koncentrátum, majd dunsztolással tartósítjuk. Ehhez a változathoz nem szükséges cukor, maximum ízlés szerinti fűszer.
Fogyasztás előtt pedig tegyünk egy evőkanálnyit az elkészült gyümölcsvarázsunkból egy bögrébe, engedjük azt tele forró vízzel. Hagyjuk ázni egy keveset, majd fogyasszuk egészséggel.
forrás:sokszinuvidek.24.hu