Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme az Olivér séf-féle nagyon finom diótorta

2017. September 29.

Hozzávalók

18 cm átmérőjű tortaformához
  • A tortához:
  • 225 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 225 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 225 g kristálycukor
  • 4 db nagyobb tojás (szobahőmérsékletű)
  • 100 g pirított, durvára darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 200 ml zsíros tej
  • 100 ml habtejszín
  • 200 g vaj
  • 65 g kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 30 g liszt vagy keményítő

Elkészítés

A tészta elkészítése:

A lisztet keverjük el a sütőporral, a diót kezdjük el megpirítani és ha már érezzük az illatát, vegyük le a tűzről és aprítsuk fel. Tegyük félre. A tojások fehérjét kezdjük el kemény habbá verni egy csipet sóval, közben a sárgáját habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, citrom reszelt héját. A fehérje hab felét forgassuk finoman bele a sárgájába, majd szitáljuk bele adagonként a lisztet. Adjuk hozzá a maradék habot óvatosan, végül forgassuk bele a felaprított diót is. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, 170 fokon, előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük!

A krém elkészítése:

A tejet, tejszínt, vanília rudat és magjait feltesszük főni. Addig a sárgáját kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet vagy a keményítőt. A csípősre melegedett tejes keverékből először vegyük ki egy kanál segítségével a vanília rudat, majd óvatosan öntsünk egy keveset a sárgájához. Miután jól elkevertük, ezt öntsük vissza a tejhez folyamatos keverés mellett. Addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. (Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert kicsapódhat a tojás!) Ha sűrű, vegyük le a tűzről és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni. Időközben adjuk hozzá felkockázva a puha vajat és keverjük jól el benne. (A vaj is könnyen kicsapódik a forró hatására, ezért fontos, hogy a tűzről levéve még egy kicsit várjunk, mielőtt beletesszük a vajat.)

Miután kihűlt a krémünk, elkezdhetjük betölteni a tortát. Vágjuk félbe a piskótánkat, helyezzük vissza az alsó lapot a tortaformába és egyengessük el rajta a vanília krémünk ¾-ét. A maradék krémet lefóliázva tegyük be a hűtőbe. Fedjük be a másik lappal a tortánkat és szintén tegyük be a hűtőbe pár órára.

A maradék krémet robotgép segítségével habosítsuk ki, de csak alacsony fokozaton. Burkoljuk be vele a tortánkat és díszítsük pirított egész dióval. Jó étvágyat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süssünk pekándiós kekszet, és ne csak finom íze, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is!

Gondoltátok volna, hogy még a pekándiós keksznek is van világnapja? Mivel Európában kevésbé jellemző a termelése, így sajnos méltatlanul keveset használjuk ez az olajos magvat. Az amerikaiak viszont nem csak különlegesen finom íze miatt, de a kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt is előszeretettel fogyasztják.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!